SIJAĆE "SRBIJA" U SURČINU: Cena projekta je 257 miliona evra, nalaziće se pet kilometara od aerodroma "Nikola Tesla"

N. ILjUKIĆ

18. 10. 2021. u 20:24 >> 07:43

JOŠ samo nekoliko administrativnih koraka deli nas od kamena temeljca novog nacionalnog fudbalskog stadiona.

СИЈАЋЕ СРБИЈА У СУРЧИНУ: Цена пројекта је 257 милиона евра, налазиће се пет километара од аеродрома Никола Тесла

Foto arhiva VN

Kada će se "zabosti" prva lopata na jednom od polja na teritoriji opštine Surčin, još se ne zna, ali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Urbanistički zavod Beograda u ponedeljak su javno prezentovali budući izgled stadiona, kao i kompletnu dokumentaciju prostornog plana i stratešku procenu uticaja područja posebne namene stadiona na životnu sredinu.

Obimna dokumentacija, kao i javna prezentacija do detalja su opisali lokaciju, izgled budućeg stadiona, cenu ovog projekta, kao i potencijalnu sportsku, kulturnu, umetničku i edukativnu "eksploataciju" objekta, kojim bi Srbija trebalo da se ponosi i čija je ukupna cena izgradnje procenjena na 257 miliona evra.

Javnu prezentaciju je u Gradskoj upravi grada Beograda održao Božidar Bojović iz Urbanističkog zavoda Beograda.

- Budući stadion će se nalaziti na delu gradske opštine Surčin, na delu Surčinskog polja, istočno od državnog puta, kod Obilaznice Beograd, između petlje Surčin-jug i petlje Ostružnica. Na ukupno 114 hektara državnog zemljišta gradiće se jedan od najmodernijih stadiona, iz takozvane Kategorije četiri, koju je odredila UEFA, a objekat će morati da ispuni veoma precizne i stroge standarde ove organizacije i FIFA - rekao je Bojović.

Budući stadion koji će se verovatno zvati "Srbija", u kojem će biti fudbalska akademija, tržni centar, verovatno i muzej Fudbalskog saveza Srbije, biće jedan od najmodernijih u ovom delu Evrope. Kada bude bio izgrađen, verovatno do 2025. godine, naša kuća fudbala će moći da ga kandiduje za domaćinstvo nekog od velikih klupskih takmičenja, kao što su finale Lige šampiona, Lige Evrope, Lige konferencija ili Superkupa Evrope. Budući stadion je udaljen, južno, oko pet kilometara od aerodroma "Nikola Tesla", a prethodnim urbanističkim rešenjima će sa centrom Beograda i Obrenovcem biti povezan železničkom prugom Linije 4 "Beogradskog voza".

foto: FSS

Sada, kada se skoro sve vidi na fotografijama i preciznim urbanističkim planovima, čeka se još samo odluka o početku radova na budućem Nacionalnom stadionu. Do tada će, pre svih, fudbalska reprezentacija da se "švercuje" na stadionima "Rajko Mitić" i Partizana, jer UEFA nekako još gleda kroz prste kada našim klubovima i Fudbalskom savezu Srbije izdaje dozvole za igranje fudbalskih mečeva na njima, jer oni odavno ne ispunjavaju uslove za to.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (5)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja