SPLITSKA AFERA ŠIŠMIŠ: Hajduk - Dinamo, Savka - Tripalo!

V. N.

30. 09. 2021. u 13:00

IGRANO je 7. kolo fudbalskog šampionata Jugoslavije, bio je 23. septembar. U Splitu, na starom stadionu Hajduka, koga su svi znali po imenu "kod Plinare", gostovao je OFK Beograd. Reč "čak" kod broja gledalaca - 20.000 - za to vreme nije primerena. Jer, 20.000 navijača je često bio uobičajen broj gledalaca u to vreme, pogotovo na stadionima velike četvorke, ili kada su oni gostovali.

СПЛИТСКА АФЕРА ШИШМИШ: Хајдук - Динамо, Савка - Трипало!

Foto arhiva VN

Hajduk je te sezone imao ambiciju da napadne titulu, "romantičari" su imali tim koji je, kao i uvek tih godina, mogao baš svakoga da pobedi i kod kuće i na strani.

Na uskom stadionu u Splitu (bez atletske staze) je ključalo. Dolazak beogradskih klubova je dodatno palio strasti, a "romantičari" su tog dana unapred stavljeni u položaj prežaljenih. Uz to, u to vreme je cvetalo "hrvatsko proleće", na čelu sa Mikom Tripalom i Savkom Dapčević Kučar, "udruženi zločinački poduhvat" dela hrvatskih komunista i emigracije, sa svim elementima secesionizma koji su isticani i devedesetih godina.

Međutim, vrelina uvodne atmosfere je samo dala krila i inspirisala "romantičare" da pokažu da se ražanj ne sprema dok je zec u šumi. Pravi Zec, po imenu Ninoslav, polutka OFK Beograda, Petković, Santrač, Turudija, Mešanović, Lukić, Stepanović i ostali su u prvom poluvremenu pokazali zube.

Lukić je doveo goste u vođstvo već u 6. minutu, izjednačio je brzo vrsni centarfor Pero Nadoveza, Vardić preokrenuo u 30, a Lukić izjednačio u 32. Nervoza je samo porasla, pa je sudija Pavle Ristić iz Novog Sada imao pune ruke posla... Posebno mu se zameralo da dva puta nije dosudio penal za domaćine između 25. i 27. minuta.

Foto arhiva VN

Automobil beogradskih tablica prevrnut i bačen na Rivi

U 52. minutu kod korner zastavice na uglu između severne i istočne tribine Petković je faulirao Vilsona Džonija. Dok je ukazivana pomoć beku Hajduka, pored su bili sudija Ristić, kapiten domaćih Dragan Holcer i fizioterapeut Soldo. U jednom momentu glavni arbitar se uhvatio za potiljak, zateturao i krenuo ka sredini terena. Svojim pomoćnicima Tauzesu i Dopuđu je kratko dobacio "Udarac, udarac", kako bi pokušao da pojasni šta se desilo. Ristiću je 20 minuta ukazivana pomoć, a zatim je delegat Šestić obavestio ekipe da se utakmica prekida!

RAZBILI KIOSK "BORBE"

REPERTOAR huligana nije mnogo odmakao u minulih 50 godina.Prema izveštajima medija, navijačka horda, uglavnom maloletnika, preuzela je u jednom momentu "vlast" u gradu. Potpuno su demolirali i opljačkali sve iz kioska beogradske "Borbe" u blizini stadiona.

Zaustavljali su automobile i zahtevali od vozača da trube, čak su maltretirali jednu trudnicu. Razbili su kamenicama prozore na vozu "Dioklecijan ekspres" na liniji Split—Beograd, kamenovali Gimnaziju "Ćiro Gamulin" i potpuno demolirali autobus JAT-a, koji su pokušali i da prevrnu u more, ali nisu uspeli. Izveštaji tvrde da su huligani između sebe komunicirali preko toki-vokija i uvek znali gde je milicija...

Tada niko nije umeo da objasni šta se desilo. Dve opcije prekida su bile u opticaju: da je Ristić nečim pogođen, ili da mu je pozlilo. Novosadski sudija je prebačen i u splitsku bolnicu, gde je čak na kraju završio i na neuropsihijatriji... Samo zvanična lica su znala tada šta se zaista desilo.

Istina je javno isplivala kada je Ristić poslao izveštaj takmičarskoj komisiji - bio je pogođen kamenom (betonom odvaljenim od tribine). Čim je to saopšteno, Hajduk je reagovao saopštenjima da to nije istina i da "niko nije pronašao taj kamen, niti video kada je pogodio sudiju".

Mnogo godina kasnije, u možda poslednjem intervjuu pre smrti, kapiten Dragan Holcer (1945-2015) priznao je da je on bio taj koji je sve video i u opštoj gužvi bacio kamen koji je pogodio Ristića daleko od mesta događaja!

Foto arhiva VN

 

Dok se čekala odluka takmičarskih organa FS Jugoslavije u javnosti su kružile razne pretpostavke. Jedna od najoriginalnijih bila je ona koju je plasirao Tonči Maletić, član UO Hajduka i projektant rasvete na stadionu. On je rekao da ne treba isključiti mogućnost da je "Ristića napao slepi miš, jer ih za vreme noćnih utakmica ima mnogo oko stadiona".

Javnost je nestrpljivo očekivala šta će biti odluka nadležnih u FSJ. Komisija u sastavu Esad Grebo,Dušan Radetić,Blagoje Tošić i Sreten Kalember donela je odluku, na osnovu izveštaja svih relevantnih lica, da se meč registruje službenim rezultatom 3:0 u korist OFK Beograda. Ta odluka je i tada, a bila bi i sada, jedina moguća...

HOLCER ROĐEN U LOGORU

ČOVEK koji je uklonio dokaz sa terena, tadašnji kapiten Hajduka Dragan Holcer, čovek je zanimljive biografije. Rođen je 19. januara 1945. u jednom nacističkom logoru, nedaleko od Drezdena. Otac mu je bio Mariborčanin, koji je poginuo u partizanima, a majka Nišlijka.

Počeo je da trenira rukomet, ali se slučajno prijavio za školu fudbala u Radničkom i bio između dvojice od 30 koji su primljeni. Debitovao je sa 18 godina u Sarajevu kao desno krilo, u prvenstvu 1963/64. i u porazu 1:2 dao gol za Nišlije.

Za Radnički je odigrao 173 utakmice, a 1967. prešao u Hajduk. Bio je, posle Vukasa, drugi koji je bio kapiten, a da nije bio Splićanin. Za Hajduk je odigrao 419 mečeva, uzeo dve titule i dva kupa. Bio je 52 puta reprezentativac Jugoslavije. Šest godina, do 1981. igrao je za Štutgart, a karijeru je 1982. završio u Šalkeu.

Bio je 6. oktobar. Čim se u Splitu čulo da su im uzeta dva boda, oko 17 časova počela su okupljanja navijača. Oko 21.30 saobraćaj u centru je bio potpuno zaustavljen. Grupa "spontanih navijača" bila se okupila kod doma Hajduka i odatle je krenula ka rivi, sa parolama "Istupimo iz lige" "Tražimo pravdu" ili "Ne damo reprezentativce"... Mnogo brojnija i ratobornija grupa navijača, njih oko 4.000 agresivnih maloletnika, preuzela je protest.

Počelo je skandiranje "Hajduk - Dinamo, Savka - Tripalo", što je ogolilo suštinu okupljanja, ali štampa nije imala hrabrosti da to tako i prenese.

Foto arhiva VN

 

Razularena masa prevrnula je tri automobila sa beogradskim tablicama, a dva su bačena u more. Jedan od njih, sa svim stvarima, bio je zapravo rentakar agencije "Putnik", koji je bio iznajmljen jednom američkom paru turista.

Bio je to znak da mora da se umeša milicija i to ona sa šlemovima. Za prestanak divljanja nisu morali da se upotrebe već izvađeni pendreci, dovoljna su bila upozorenja preko megafona da će biti upotrebljeni.

ZAHTEVI MASPOKA

SAVKA Dabčević Kučar bila je sa Mikom Tripalom jedan od lidera Hrvatskog proljeća 1971. Politički su oboje osuđeni i smenjeni sa svih dužnosti na sednici u Karađorđevu 1. decembra 1971. godine.

Maspok je napad na federalni sistem Jugoslavije bazirao na nezadovoljstvu raspodelom nacionalnog dohotka ostvarenog turizmom u Hrvatskoj, kao i sumom koju Hrvatska izdvaja u fond nerazvijenih republika i pokrajina u SFRJ. Takođe su zahtevali priznanje hrvatskog jezika kao zvaničnog u Hrvatskoj i njegovu ekskluzivnu upotrebu u školama, medijima i državnom aparatu, što je značilo izgon srpskog jezika iz Hrvatske.

Centar Splita, pogotovo riva, izgledali su kao ratna zona. Međutim, to nije bio kraj afere "šišmiš". Uplašeni snagom reakcije i mogućim sličnim scenama ako ostane odluka da OFK dobije meč za zelenim stolom, takmičarski organi su ponovo zasedali i preinačili odluku - meč je registrovan rezultatom postignutim u momentu prekida, 2:2! Time je, naravno, i službeno stavljena u "promet" priča da je Ristić pao sam od sebe ili ga je udario udario šišmiš!

HAJDUK BIO PRVAK

NA kraju te turbulentne sezone Hajduk je posle 16 godina osvojio titulu šampiona (šezdesetih se čak spasavao ispadanja). Presudan je bio meč pretposlednjeg kola 20. juna 1971. protiv Partizana u Beogradu. Hajduku su u poslednje dve runde bila potrebna dva boda. Na JNA Partizan je početkom drugog dela vodio sa 3:0, ali je onda usledila kanonada - Nadoveza dva gola, Bošković za 3:3, pa je Jerkoviću poništen gol i onda je Buljan postigao gol za 4:3 u samom finišu.

Pitanje je kakav bi tok sezona imala da je meč protiv OFK zaista registrovan sa 0:3.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić, besan zbog Kosova, poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima