NAJVIŠE SE TROŠILO U ENGLESKOJ: Ostrvo iznad milijardu evra

Đ. SAMOILOVIĆ

22. 08. 2021. u 08:35

ENGLEZI ubedljivo prvi, pa daleko iza njih Italijani, Francuzi, Nemci, Španci, ostatak "klike" najboljih prvenstava Evrope, poznatije kao "lige petice".

НАЈВИШЕ СЕ ТРОШИЛО У ЕНГЛЕСКОЈ: Острво изнад милијарду евра

FOTO: EPA

Tako bi glasio rezime aktuelnog prelaznog roka, kada bi se danas podvukla crta na sve transfere od jula, a tako će i verovatno biti kada kazaljka na satu 31. avgusta obrne krug u 23:59.

Pljuštali su milioni na Ostrvu ovog leta, kao novembarska kiša u Londonu, očigledna je bila demonstracija sile i platežne moći, a cifra koja je potrošena je prava sitnica - 1,02 milijarde evra. Pokazivali su prstom treneri engleskih velikana, a bogate gazde su potpisivale čekove bez razmišljanja. Tomas Tuhel hoće da vrati Lukakua u Čelsi za 115 miliona? Abramovič kaže - može! Junajtedu trebaju Sančo i Varan? Nikakav problem za američku porodicu Glejzer. Pepu Gvardiolu nisu dovoljni De Brujne, Sterling, Bernardo, Marez i ostali? Nema problema, iskopaće šeik novu naftnu bušotinu i izvadiće iz džepa 117 miliona za Griliša.

U SRBIJI - TRI OBEŠTEĆENjA

PREMA specijaliovanom portalu "Transfermarkt", srpsko prvenstvo je zauzelo 52. mesto kada je u pitanju utrošen novac na pojačanja. Domaći timovi su potrošili 600 hiljada evra, a što je čudno, bila su samo tri. Filip Holender je postao igrač Partizana za 450 hiljada evra, Petar Stanić je došao u Zvezdu za 100 hiljada, dok je TSC za Stefana Vukića platio 50 hiljada. Svi ostali, potpisivani su besplatno, ako je verovati ovom, inače relevatnom sajtu.

Italijanima iz Serije A je pripalo drugo mesto, sa više nego duplo manjom potrošnjom, od 449 miliona evra, a jedini transfer za koji može da se kaže da je "odzvonio" na "merkatu" je dolazak Tamija Abrahama iz Čelsija u Romu za 40 miliona.

Bronza u trošenju para na fudbalere, ovog leta zasada pripada Bundesligašima, koji su gro bitnijih transfera odradili još pre inicijalnog pucnja za početak prelaznog roka, pa dolazak (40,5 miliona) Dajoa Upamekana u Bajern iz Lajpciga ima najveći udeo u svoti od 345 miliona evra. Pomislili bi laici da bi dolazak brojnih zvezda u PSŽ, lansirao Francuze na vrh ove liste, ali pametno poslovanje Parižana je učinilo to da Liga jedan dobije "drvenu" medalju. Mesi, Ramos, Donaruma, Vajnaldum, svi oni su stigli besplatno, pa je Afraš Hakimi (60 miliona) barjktara utroška lige od 305 miliona evra.

TOP 5

1. Premijer liga (Engleska) 1,02

2. Serija A (Italija) 0,449
3. Bundesliga (Nemačka) 0,345
4. Liga 1 (Francuska) 0,305
5. La Liga (Španija) 0,152
l Potrošnja ovog leta u milijardama evra ("Transfermarkt").

Duboko pogođeni ekonomskom krizom, zaduženi više od američkog poreznog obveznika, velikani sa Pirineja, Barsa i Reala, više su gledali kako da se reše nepotrebnog balasta i osnaže balans u knjigama, pa su Španci tek na petom mestu. Titula  najskuplje akvizicije ide u ruku Rodriga de Pola, koji je pojačao Atletiko za 35 miliona, a celokupan iznos potrošen u Španiji je, "tričavih" 152 miliona evra. Mesto u top 15 pronašao je i Čempionšip, drugi rang engleskog fudbala sa ukupnim utroškom od 30 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024