STROGA PRAVILA U OLIMPIJSKOM SELU: Kreveti od kartona, autobusi bez vozača

G. KELIĆ

17. 07. 2021. u 09:00

OLIMPIJSKO selo u Tokiju je kao nijedno drugo u istoriji Igara. Pre svega, život u njemu će zbog pandemije virusa korona biti potpuno drugačiji u odnosu na neka ranija vremena. Multifunkcionalni kompleks u naselju Harumiju Čuo izgrađen je posebno za potrebe Igara i prostire se na 44 hektara, koji je sa tri strane okružen morem i pruža pogled na gradski zaliv.

СТРОГА ПРАВИЛА У ОЛИМПИЈСКОМ СЕЛУ: Кревети од картона, аутобуси без возача

Foto: EPA

Selo je podeljeno na tri zone - Rezidencijalnu, Operativnu i takozvanu Plazu. Prva zona je mesto gde će sportisti boraviti tokom trajanja takmičenja i sem soba uključuje i glavnu trpezariju sa 2.100 mesta koja će raditi non-stop i serviraće 45.000 obroka na dan.

Na raspolaganju će biti 700 različitih menija, od azijske, italijanske, vegetarijanske, veganske, sve do arapske i bezglutenske kuhinje koje odgovaraju različitim kulturama i religija sportista iz celog sveta. Što se kaže, za svakog po nešto. Takođe će postojati nutricionistička služba u kojoj će raditi sertifikovani dijetetičari, kako bi pružili više detalja o svakom obroku.

U 21 stambenoj zgradi veličine do 18 spratova ima oko 3.800 soba sa 18.000 kreveta. Sve jedinice su opremljene prozorima i vratima kako bi se omogućila dvosmerna ventilacija, okviri kreveta su napravljeni od kartona i 100 odsto se recikliraju, a biće zastori za zatamnjenje, što omogućava sportistima da spavaju u bilo koje doba dana. Jednokrevetna soba je veličine oko devet metara kvadratnih, dok je dvokrevetna od 12 i više.

Operativna zona služi za medicinsku negu sportista, rekreaciju i fitnes. Tu se, takođe, nalazi centar za doping testiranje, kao i klinika u slučaju pojave kovid pozitivnih pojedinaca. U fitnes centru je instalirano oko 600 sprava, uključujući kardio i aerobne mašine, kao i sprave sa tegovima. Tu su i stolovi za masažu, kao i vazdušni masažeri, dok se u svlačionicama nalazi i sauna. Pored toga, instalirano je devet ledenih kupki opremljenih sistemima za upravljanje kvalitetom vode i temperaturom. Takođe su obezbeđene dve magnetne rezonance i rendgen aparati. Ostale usluge, uključuju hitnu pomoć, internu medicinu, stomatologiju, ortopediju, oftalmologiju i kliničke preglede. U rekreativnom centru se nalaze konzole sa video-igrama, simulatori za vožnju bicikla, stolovi za stoni tenis i još mnogo toga, sve da se sportisti opuste i zabave.

Za prevoz od zona do mesta za takmičenje će biti namenjeni električni autobusi koji će biti bez vozača (postojaće operater koji će nadgledati).

Na kraju, "Plaza" je područje za šetnju, gde dominira "Harumi Port", park u kojem buja zelenilo i drveće donirano iz lokalnih opština širom Japana. Na raspolaganju će biti brojni objekti i usluge koje podržavaju dnevne potrebe sportista, uključujući frizerski salon, hemijsko čišćenje, kurira, banku, foto-studio, kafić, prodavnicu, medijski centar i još mnogo toga. Japanci kao narod koji obraća pažnju na svaki detalj potrudili su se da olimpijcima u kompleksu apsolutno ne fali ništa, već da fokus bude na takmičarski deo.

Kada se završe i Paraolimpijske igre koje slede posle, Selo će biti pretvoreno u ekskluzivni stambeni kvart.

NESTAO OLIMPIJAC IZ UGANDE

OLIMPIJAC iz Ugande, Džulijus Sekitolek (20), koji se takmiči u dizanju tegova, nestao je juče u Izumisanu, u prefekturi Osaka, gde se nalazio u trening kampu olimpijskog tima te afričke zemlje.

Njegove kolege su prijavile nestanak policiji kada on nije dostavio uzorak testa na kovid i kada su pronašli njegovu hotelsku sobu praznu. Zvaničnici su saopštili da u hotelu nije bilo 24-časovnog nadzora i da ne znaju kada je Sekitolek napustio sobu.

NEMA "MRDANjA" IZ SELA

ORGANIZATORI su usled velikih problema sa pandemijom, zbog koje je u Japanu uvedeno vanredno stanje, postavili izuzetno striktna pravila koja ne dopuštaju sportistima napuštanje Olimpijskog sela i razgledanje grada. Takođe, unutar Sela će svi morati da nose maske na licima pri izlasku iz svojih soba, kao i da poštuju fizičku distancu, dok će susreti i pozdravljanja morati da budu što kraći. Pritom su na svakom uglu postavljeni aparati za dezinfekciju ruku i obuće.

SELO U BROJKAMA

l18.000 sportista i službenog osoblja će biti u Olimpijskom selu.

l45.000 obroka će se dnevno služiti

l700 razlititih menija će biti na raspolaganju

l2.100 sedećih mesta se nalazi u trpezariji

l3.800 spavaćih soba je obezbeđeno

l9 metara kvadratnih je veličina jednokrevetnih soba

l12 metara kvadratnih je veličina dvokrevetnih soba

l 21 zgrada se nalazi u kompleksu

l44 hektara je veličina Olimpijskog sela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)