HEROJ NEMAČKE - ROBIN GOSENS PROŠAO ZANIMLJIV PUT U KARIJERI: Ronaldo ga odbio za dres, a sada razbio Portugal

Z. ĆOROVIĆ

20. 06. 2021. u 20:26

NEMAČKA je posle nekoliko godina podsetila na svoje slavne dane tako što je na EP "oduvala" Porugaliju (4:2), a junak impresivne pobede "pancera" bio je ofanzivni levi bek Atalante Robin Gosens.

ХЕРОЈ НЕМАЧКЕ - РОБИН ГОСЕНС ПРОШАО ЗАНИМЉИВ ПУТ У КАРИЈЕРИ: Роналдо га одбио за дрес, а сада разбио Португал

FOTO: AP

Što bi se fudbalskim žargonom reklo, Gosens (26) je "popio mozak" rivalima po boku, uz to je postigao i jedan gol tako što je glavom zakucao loptu pod prečku. Jedan efektan mu je pre toga poništio VAR zbog malog ofsajda, zabeležio je i jednu asistenciju.

LEV GA ZVAO PREKO SMS

NEMAČKI javni servis ARD je oduševljen Gosensom i smatra ga "delom slagalice u reprezentaciji Nemačke za kojim se dugo tragalo". Mediji u ovoj zemlji su otkrili da ga je selektor Joakim Lev pozvao u reprezentaciju putem SMS poruke. Debitovao je za Elf u septembru 2020, od tada je odigrao sedam mečeva i postigao dva gola.

Posle utakmice našao se u centru pažnje i zbog anegdote sa Kristijanom Ronaldom, od koga ovoga puta nije hteo da traži dres.

- Ovo je nešto veliko i prelepo, veče koje se pamti do kraja života - rekao je uzbuđeno posle meča.

Za one ljubitelje fudbala koji nisu fanatici, levi bek Atlante je do meča sa Portugalcima pripadao kategoriji anonimaca. Kao takvog, sa visine ga je u Seriji A gledao i njegov idol Kristijano Ronaldo.

- Posle utakmice protiv Juventusa hteo sam da ispunim svoj san i dobijem Ronaldov dres. Kada je sudija odsvirao kraj utakmice, otišao sam do njega i pitao ga: "Kristijano, mogu li dobiti dres?" Nije me ni pogledao, samo je rekao: "Ne!" Pocrveneo sam, bilo me je sramota. Udaljio sam se od njega. Osetio sam se tako malim... Znate onaj osećaj kad vam se dogodi nešto ružno, a okrećete se oko sebe da vidite je li neko to primetio - otkrio je Gosens pre dva meseca u svojoj autobiografiji.

FOTO: AP

Zbog tog je posle meča sa Portugalijom novinare najviše zanimalo da li je opet pitao Ronalda da zamene dresove.

- Nisam ga pitao, jer sam želeo da proslavim veliku pobedu - odgovorio je Gosens.

JEDNA NOGA MU KRAĆA

ROBINU nije bilo suđeno da postane policajac, kao deda.

- Njegova prijava nije prošla, jer su mu noge različite dužine. Sada, pored fudbalske karijere, studira psihologiju. Dok mnoge kolege u bazi nemačke reprezentacije igraju plejstejšn, Gosens čita knjige - otkriva ARD.

U svakom slučaju, nadobudni Kristijano ga je ovoga puta sigurno dobro zapamtio.

Gosens je sin Holanđanina i Nemice, rođen je u Emerihu na Rajni, gradiću koji se nalazi uz holandsku granicu. Do osamnaeste je igrao iz zabave, za lokalne niželigaše, kada ga je slučajno zapazio skaut holandskog Vitesea.

U ovom klubu se nije nametnuo, pa je odlazio na pozajmice u Dodreht i Herakles, odakle je 2017. za oko milion evra prešao u italijansku Atalantu. U Seriji A karijera mu je naglo krenula uzlaznom putanjom, najviše zahvaljujući ofanzivnoj filozofiji trenera Đan Pjera Gasperinija, koji insistira da bočni igrači kidišu na protivničči gol.

FOTO: AP

Od 2017. Robin je za Atalantu odigrao 149 utakmica i postigao 27 pogodaka. Briljirao je prošle, pošto je dao 12 i namestio osam golova. Sada se njegova vrednost procenjuje na 40 miliona evra, na meti je Juventusa, Atletiko Madrida, Lestera... Posle briljantnog meča sa Portugalijom i drugi velikani će se otimati za njega.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna