REAGOVALA DUMA, OGLASIO SE I SLAVNI VALIEV: Rusija traži zabranu dresa Ukrajine sa nacističkim pozdravom i Krimom na mapi (FOTO)

Novosti online

07. 06. 2021. u 13:28 >> 13:38

NE stišava se bura koju je u Rusiji izazvao novi dres fudbalske reprezentacije Ukrajine. Posle Marije Zaharove, oglasili su se i parlamentarci ruske Federljacije, a najglasniji je bio legendarni bokser Nikolaj Valijev.

РЕАГОВАЛА ДУМА, ОГЛАСИО СЕ И СЛАВНИ ВАЛИЕВ: Русија тражи забрану дреса Украјине са нацистичким поздравом и Кримом на мапи (ФОТО)

FOTO: Fejsbuk/Euro2020

- Oni mogu da sanjaju šta god žele, ali Krim je deo Ruske Federacije i o tome nema diskusije - rekao je Valiev.

Reagovao je i zamenik predsedavajućeg državne Dume, Dmitrij Svičev, nazvao ovu sportsku opremu "političkom provokacijom" i zatražio od UEFA da hitno zabrani ovakav dres.

Ranije je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla da Ukrajina stvar ailuziju nemogućeg:

- Ukrajina je sebi pripisala deo ruske teritorije, Krim, čime je stvorila iluziju nemogućeg. Uz to, nacionalistički slogani koji su (na dresu) korišćeni - predstavljaju očiglednu kopiju nacističkih slogana i deo su kontinuirane državne propagande iz Kijeva - naglasila je Zaharova.

Ako UEFA ne zabrani ove dresove, a teško da će to učiniti zbog pomenutog stava međunarodne zajednice o "celovitosti ukrajinske teritorije", u ovoj novoj opremi Ukrajina bi na EURO 2020 trebalo da debituje najpre danas popodne protiv Kipra, u pripremnoj utakmici, a onda 13. juna na prvenstvu Evrope protiv Holandije. Zatim će Ševčenkova ekipa igrati protiv Severne Makedonije i Austrije, takođe u grupi C.

Ukrajina i Rusija su se kvalifikovale na Evropsko prvenstvo. Po pravilima Uefe, te dve nacionalne selekcije ili klubovi iz tih zemalja ne mogu da na žrebu ;budu izvučeni zajedno u istu grupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA BRUJI O SRBINU! Otac mu bio poznati srpski fudbaler, pa izvršio samoubistvo, a on sanja dres Dinama iz Zagreba