ŠIRIO OPTIMIZAM, DAVAO SE NESEBIČNO: Smrt najboljeg jugoslovenskog bubnjara Dragoljuba Đuričića pokrenula balkansku lavinu suza

V. M. P.

16. 03. 2021. u 22:27

TAGADAGA-dum, pa-dam-ta-dam-dum! Nažalost, više nećemo čuti ovaj poklik bubnjara Dragoljuba Đuričića, kad palicama zagrmi po svom dobošu, kao, na primer, devedesetih na protestima, ili u pauzi između dva bloka na koncertu Zdravka Čolića, ili na nastupu svoje "Balkanske lavine".

ШИРИО ОПТИМИЗАМ, ДАВАО СЕ НЕСЕБИЧНО: Смрт најбољег југословенског бубњара Драгољуба Ђуричића покренула балканску лавину суза

Foto Novosti, Lajv produkcija i privatna arhiva

Nije džaba Dragoljub, koji je u ponedeljak od korone izgubio najvažniju životnu bitku, nosio titulu najboljeg jugoslovenskog bubnjara, i bio uvršten među 30 najboljih svetskih majstora tog instrumenta. Zračio je Đuričić harizmom, neverovatnom energijom i izuzetnim smislom za humor. A pre svega je bio veliki čovek. Ljudina. Zato njegova smrt, koja je pokrenula balkansku lavinu suza, a njegov zid na "Fejsbuku" pretvorila u zid plača, toliko boli sve one koji su ga voleli i poštovali.

Imala je ovdašnja muzika i strast jednog Ipeta Ivandića i tehniku jednog Gare Tavitjana, ali ni kod koga te dve vrline nisu bile u tako lepoj ravnoteži, kao kod Dragoljuba, primetio je novinar i publicista Ivan Ivačković. Bio je veliki, istrajni borac za slobodu, čovek besprekornog karaktera, nepokolebljiv u svojim načelima i moralu, čestito i divno ljudsko biće za primer i ugled.

U jednom od poslednjih intervjua, za crnogorsku "Graciju", Đuričić je na pitanje šta u njemu budi sećanje na dane kada mu je majka nedeljno ili mesečno kupovala po jednu karamelu, odgovorio:

- Ukus je svakako manje značajan, iako je svež kao da su od juče. Osećanje šta znači radovanje, to je osećaj koji me ni danas ne napušta. Danas deca odrastaju, a ne znaju šta je osećaj radovanja malim stvarima. Život je satkan od malih radovanja, isprepletan je sitnicama, jer je krupnih sitnica vrlo malo. Krupan je završetak škole, ženidba, postajanje roditelja, dok male sitnice koje se događaju svakog dana život čine ispunjenim.

PUBLICISTA IVAN IVAČKOVIĆ, ZA "NOVOSTI", O POKOJNOM KUMU DRAGOLjUBU ĐURIČIĆU

Svirao na najviše važnih ploča u Jugoslaviji

NOVINAR i publicista Ivan Ivačković 40 godina je drugovao sa pokojnim Dragoljubom Đuričićem, a bili su i venčani kumovi. Majstor pisane reči teško može da se pomiri da njegovog dragog prijatelja, kog je u dušu poznavao, više nema.

- Nas dvojica smo, u svakom času, znali da ćemo u onom drugom naći podršku, savet, utehu, razumevanje - emotivno će za "Novosti" Ivačković.

- Njegov čuveni osmeh nije mu silazio s lica ni kad je bilo teško. Dragoljub je imao neverovatnu energiju, bio je čudo od čoveka. Važan je za našu kulturu, i za društvo uopšte.

Ivačković ističe da je Đuričićeva biografija izuzetna.

KUM Dragoljub je bio svedok na venčanju Sanje i Ivana, Foto Novosti, Lajv produkcija i privatna arhiva

- Odvijala se na nekoliko koloseka. Svi znamo da je svirao u "JU grupi", u  sastavu "Leb i sol", u "Kerberu", da je bio šef orkestra kod Đorđa Balaševića, Zdravka Čolića... Imao je solo karijeru, sjajne bubnjarske koncerte. Svaki od njih je bio praznik. On je, ne samo od bubnjara, već od svih muzičara sa teritorije bivše SFRJ, svirao na najviše važnih ploča. Ostavio je neverovatan trag.

Ivanov glas dobije posebnu boju kada priča o Dragoljubovom karakteru, dobroj i velikoj duši.

- Pričao sam sa mnogima ovih dana o tome, i, nekako, niko od nas nije uspevao to da dočara. I onda - razgovaram sa Vlatkom Stefanovskim. On izgovori jednu rečenicu koja je sažela u sebi sve ono što smo mi ostali pokušavali da kažemo, uglavnom neuspešno. Kaže Vlatko - on je kao onaj lik iz partizanskih filmova koji se vraća po ranjenike. To je bio Dragoljub Đuričić. M. Ćunković

Uvek je naglašavao da je najvažnija stvar na svetu koju je čovek izmislio - rokenrol, te da je on jednako važan kao i pobeda nad fašizmom, odnosno da je rokenrol sigurno jedna od najvećih pobeda čovečanstva. Koliko je Đuričić bio vezan za muziku svedoči i njegova izjava da je muzika bazirana na ritmu, a život se zasniva na njemu.

- Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati - govorio je.

DAN ŽALOSTI U HERCEG NOVOM

U Herceg Novom danas je Dan žalosti, povodom smrti Dragoljuba Đuričića, istaknutog umetnika koji je u ovom gradu odrastao i voleo ga jednako kao rodno Cetinje i Beograd gde je živeo.

- Ceo Herceg Novi oseća gubitak zbog odlaska velikog bubnjara, uvek nasmejanog prijatelja, čoveka velikog srca. Jedinstveni zvuk njegovog bubnja je pet decenija pokretao i ujedinjavao ljude na svim kontinentima i ostavio neizbrisiv trag u kulturi celog našeg regiona - piše u telegramu saučešća koje je porodici Đuričić uputio predsednik Opštine HercegNovi Stevan Katić. V. V.

Mnogi su Dragoljubu govorili da je njegov optimizam zarazan, a on je na to uzvraćao da ne namerava da se menja i da će, dok bude živ, širiti tu pozitivnu energiju. A na pitanje da li bi, kad bi mogao, nešto promenio u životu i karijeri, njegov odgovor je bio:

- Menjao bih dosta toga, mislim da sam se drugima dosta davao, a tada sam sebe najviše gubio. Ali i to sam ja, svačiji.

Putuj, dobri naš Dragoljube, a mi ćemo i dalje bubnjati u tvom autentičnom ritmu - dagadagadum, dagadum, dagadum...

Foto Novosti, Lajv produkcija i privatna arhiva

* * * * * * * * * * * * * * *

VLATKO STEFANOVSKI

ANĐEO ČUVAR

- S DUBOKOM tugom u srcu delim ovaj post. Napustio nas je moj kolega iz benda, brat, veliki prijatelj i anđeo čuvar. Počivaj u miru, dragi Dragoljube.

* * * * * * * * * * * * * * *

SVETOZAR CVETKOVIĆ

SRCE I OSMEH

-Dragoljub nas je voleo pogledom nasmejanog lica škvera u Herceg Novom, isto kao što je '82. godine prošloga veka na turneji sa "Oslobođenjem Skoplja", uz legendarni "Leb i sol", dva meseca svake večeri ostavljao bez daha i nas na sceni, i publiku u furioznom ritmu kojim nam je zadavao ritam predstave koju igramo, taman tako kao što nam je sa svojim beogradskim momcima stvarao ritam pobede u godinama kada smo sa njim zajedno verovali da menjamo sistem i način života u zemlji čije je nebo danas odabrao. Dragoljub je bio srce i osmeh, više od čoveka i dalje od vremena.

* * * * * * * * * * * * * * *

"VAN GOG"

BRAT I KOMŠIJA

- POSLEDNjE zbogom dragom bratu Dragoljubu - velikom umetniku, velikom bubnjaru, a pre svega velikom čoveku. Bila je čast deliti binu i komšiluk, prozor u prozor sa tobom. Putuj s mirom, plemeniti dive. Hvala za sve, pamtićemo te zauvek.

* * * * * * * * * * * * * * *

NIKOLA RANKOVIĆ

VELIKA NEPRAVDA

- PRE sedam godina podržao si iskreno tek osnovan bend malih rokera, The Churlians. Savetovao si nas kako da izbegnemo razne nepravde u muzičkom svetu, a evo sad nas je zatekla jedna velika nepravda. Uvek ćemo te se setiti dok pratimo ritam bubnja.

* * * * * * * * * * * * * * *

SALE SEDLAR

Otišao u legendu

- Pored tebe sam mnoge stvari prvi put proživeo ("Marakanu" sa Čolom npr.), mnoge stvari naučio. I kao čovek i kao muzičar si bio poseban, i svoj. Hvala ti za duh, muziku, slike, priče... Ne može jedna smrt biti jača od toga. Ode ti u legendu, moj Drakče. Hvala ti za svaki njen delić. U mojoj mašti, tvoj ispraćaj sviraju hiljade dobošara, precizni k'o jedan, onu tvoju "tagadagadu..". Nikada ti nećeš umreti, dragi moj Drakče.

* * * * * * * * * * * * * * *

GARABET TAVITJAN

JEDAN OD NAJBOLjIH

- PRIJATELjU, ti si ne samo legendarni bubnjar i veličina, nego i jedan od najboljih ljudi koje sam ikada upoznao. Verovao sam da ćeš da pobediš ovo, i da ću da dođem na još jedan "Dan bubnjara" u Ateljeu 212. Slaviću naše prijateljstvo, i ljubav koju smo imali jedan prema drugom. Tamo negde u raju odlupaj ono najbolje na veličanstveni, najpozitivniji način.

* * * * * * * * * * * * * * *

TRUBAČI BOJANA RISTIĆA

SVI GA VOLELI

- UVEK si bio gospodin, voleo dobru muziku, bio tu da me savetuješ i da budeš moja podrška kad mi je najteže. Ne verujem da te više nema, brate moj. Nek te anđeli čuvaju. Otišao je jedan od najboljih, koga su  voleli i bubnjari, a poštovali su ga svi trubači Južne Srbije.

* * * * * * * * * * * * * * *

ŽIKA FILIPOVIĆ

VEČNA TI SLAVA

- DRAGOLjUBE... Dragi i večni prijatelju, divni čoveče, nem sam od tuge. Bez pravih reči da opišem ovu prazninu. Ne mogu nikad prihvatiti da te više nema. Laka ti zemlja i večna slava. Ponosan sam na naše prijateljstvo, ono koje je rodilo razumevanje i bez ijedne izgovorene reči. Tu privilegiju sam imao samo nekoliko puta u životu. Hvala ti na svemu. Voleo bih da se jednom vidimo ponovo. Da nastavimo gde smo stali i da ti se licem u lice još jednom zahvalim i kažem koliko si mi bio bitan kao stariji kolega i kao čovek. Doviđenja dragi moj, potražiću te. P. S. Kad bih znao da si sada sa Đoletom, sve ovo bi mi lakše palo.

* * * * * * * * * * * * * * *

VLADO GEORGIEV

VESELA DUŠA

- PRIJATELj za poželeti, veseljak i šaljivdžija. Jedna duša uz koju sam odrastao, komšija iz moje ulice, legenda, dobričina. Jedna faca totalna, brat pravi, čovek bez ijedne zamerke. Ode... Anđeli s tobom, dobri moj komšo. Laka ti zemlja i večna slava.

* * * * * * * * * * * * * * *

MARKO ŠELIĆ MARČELO

BUBANj ZA SLOBODU

- DOVIĐENjA, legendarni, i hvala ti. Svaki put kad se bude bubnjalo za slobodu, a biće toga još o kako, imaću te pred očima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!