PISANA ZA BOBU, PEVAO JE LEO: Čuvena "Odiseja" Vojkana Borisavljevića imala je neobičnu sudbinu

V.N.

25. 02. 2021. u 09:41

KARIJERA proslavljenog kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića, koji je u utorak preminuo nakon duge i teške bolesti, bila je plodonosna i trajala više od pola veka.

ПИСАНА ЗА БОБУ, ПЕВАО ЈЕ ЛЕО: Чувена Одисеја Војкана Борисављевића имала је необичну судбину

Foto N. Skenderija

Veliku čast kao mladom autoru ukazao mu je čuveni Arsen Dedić, koji je 1967. na festivalu "Vaš šlager sezone" u Sarajevu pevao njegovu pesmu "Dolazi dan tvog venčanja", jer je Arsen do tada pevao samo svoje pesme.

Prvi autorski koncert Vojkan je imao 1973. u Domu sindikata. Televizija Beograd pokrenula je serijal "Čeznem da sam s vama", u kojima je predstavljano stvaralaštvo najznačajnijih kompozitora popularne muzike u Jugoslaviji, a čast da tu seriju koncerata započne pripala je Vojkanu. Koncert se, naravno, zvao "Moja odiseja", na bini su bili Zdravko Čolić, Leo Martin, Senka Veletanlić, Nada Knežević, Miki Jevremović, Radojka Šverko, Zafir Hadžimanov, Dalibor Brun.., u publici Duško Radović, Milena Dravić, Svetlana Bojković... Priča o pesmi "Odiseja", himni generacije, posebno je zanimljiva.

- Ja sam 1973. želeo da se pojavim na festivalu zabavne muzike u Atini - napisao je Vojkan Borisavljević u autobiografiji "Moja odiseja" iz 2018.

Boba Stefanović, Foto Arhiva

- Tekstopisac Sveta Vuković i ja, razmišljajući o idealnoj pesmi, mislili smo da bi bilo dobro da ona ime neke veze sa grčkom mitologijom. Tako se rodila ideja da se zove "Odiseja", kao asocijacija na slavni Homerov ep, ali i kao metafora života. U prvoj verziji pesmu je trebalo da peva Boba Stefanović, ali demo-snimak nije prošao u Atini. Izabrana je pesma Zdenka Runjića. Boba je baš tada otišao na jednu od mnogobrojnih turneja koje su naši pevači imali u Sovjetskom Savezu, u kome su bili veoma popularni, pa sam ponudio pesmu Leu Martinu. Dopala mu se, snimili smo je za Radio Beograd i prihvaćena je za Opatijski festival. Ilija Genić, dirigent, javio je opšte mišljenje da je to najbolja pesma te godine, te da ima najviše šansi da pobedi i da predstavlja Jugoslaviju na "Pesmi Evrovizije". Odmah se spakujem, sednem na voz i odem u Opatiju.

Probe su, naveo je Vojkan, uveliko bile u toku, a Leo Martin nikako da se pojavi. On je bio u Minhenu i dogovorili su se da dođe najkasnije u utorak. U sredu po podne iz Minhena Vojkanu stiže telegram od Lea, u kome stoji da ne može da dođe u Opatiju zbog problema sa kolima:

- Ako me tada nije strefio šlog, nikad neće! Srećom, setim se da u Rijeci, blizu Opatije, živi moj prijatelj Dalibor Brun, solidan pevač koji je tek počinjao karijeru. Odmah ga pozovem i zamolim ga da uskoči i otpeva pesmu. Došao je, naučio pesmu za samo jedan dan i nastupio u petak pred publikom. Iako je vrlo dobro otpevao, zauzeo je tek šesto mesto. Čola je tada pobedio sa pesmom Kemala Montena "Gori vatra" i otišao na "Pesmu Evrovizije" gde se nije visoko plasirao. Opšte mišljenje bilo je: da je Leo te godine otpevao "Odiseju" u Opatiji, mi bismo trijumfovali i otišli na "Evroviziju", a i tamo bismo imali dosta uspeha, jer je bio takav trend. Pesma koju je Leo Martin snimio za Radio Beograd ostala je da se pušta, jer je Dalibor Brun nikada nije snimio, a ploča sa "Odisejom" postala je pravi evergrin hit i zaštitni znak Lea Martina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)