DANAS JE PREMINUO VELIKI ĐORĐE BALAŠEVIĆ: Pamtićemo ga po ovim bezvremenskim hitovima (VIDEO)

Novosti online

19. 02. 2021. u 17:21

Danas je preminuo naš veliki kantautor Đorđe Balašević u 67. godini života.

ДАНАС ЈЕ ПРЕМИНУО ВЕЛИКИ ЂОРЂЕ БАЛАШЕВИЋ: Памтићемо га по овим безвременским хитовима (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Rasinje kod Koprivnice u današnjoj Hrvatskoj. Po pisanju hrvatskog magazina „Moljac”, Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti” dodao nastavak „ić”, karakterističan za srpska prezimena.To se zaista desilo, ali ranije - oko 1935. godine, kako piše u "Službenim novinama Kraljevine Jugoslavije".

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. 

Često je pisao o ljubavi ali je znao i da iskritikuje. Imao je neobičan smisao za humor koji nije skrivao u svojim pesmama. Ostaće upamćen po mnogobrojnim hitovima, kao što su Priča o Vasi Ladačkom, Provincijalka, Svirajte mi, jesen stiže dunjo moja, Ne lomite mi Bagrenje i mnoge druge.

Podsetimo se njegovih najvećih hitova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IZMEĐU TOPLOG MORA I SVEŽE PLANINE: U borovoj šumi, ušuškao se Kemer, a u Kemeru odličan hotel