TRADICIJA NA SAVREMENI NAČIN: Etno-grupa "Iskon" objavila treći album "Prsten mladoženjski"

M. Ć.

18. 10. 2020. u 10:45

SUBOTIČKA GRUPA "Iskon", koja neguje etno-zvuk još od 2001. godine, objavila je treći album, "Prsten mladoženjski", sa 11 pesama, u izdanju "Multimedija mjuzika".

ТРАДИЦИЈА НА САВРЕМЕНИ НАЧИН: Етно-група Искон објавила трећи албум Прстен младожењски

Foto Nataša Žeželj

Novi album na najbolji način reprezentuje njihov repertoar, jer se na njemu nalaze pesme iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Naziv ovog izdanja izveden je iz glavnog motiva numere koja ga otvara, "Što se sija gore na planine".

- Cilj nam je da kroz nove aranžmane tradicionalnu muziku približimo današnjem, savremenom slušaocu - kažu članovi grupe. - Ujedno, imamo želju i da mlade naraštaje motivišemo da se zainteresuju za bavljenje tradicionalnom muzikom - kako kroz izvođački, tako i kroz istraživački rad.

TARABUKA, TAPAN, DEF, ČALGIJA...

GRUPU "Iskon" trenutno sačinjavaju Milanka Nastasović (vokal), Olja Njaradi (vokal), Dejan Anđelović (frula, tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval, jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, saz, violina), Nikola Birač (čalgija, tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan, def).

Osnovu muzike "Iskona" čine bogati muzički stilovi Balkana, specifični ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Prvi studijski album su objavili 2002, a već dve godine kasnije i drugi. Oba izdanja su odavno rasprodata, jer su bila objavljena u vreme velikog naleta popularnosti tradicionalne, ali i "vorld" muzike u Srbiji. Grupa je do sada nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajarskoj, Bosni i Hercegovini, kao i širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili