BILjA POZLATILA BOGATU KARIJERU: Pevačici počasni Zlatni mikrofon Radio Beograda

M. Ćunković

02. 10. 2020. u 10:22

БИЉА ПОЗЛАТИЛА БОГАТУ КАРИЈЕРУ: Певачици почасни Златни микрофон Радио Београда

Bilja Krstić / Foto V. Danilov

NIZU nagrada koje je, tokom duge i plodne muzičke, ali i radijske karijere dobila Biljana Krstić, juče je pridodata još jedna.

Na svečanosti povodom 96 godina postojanja Radio Beograda, upriličenoj u Kamenoj sali, Krstićevoj je pripao počasni Zlatni mikrofon, kao priznanje za sve što je učinila, pre svega kao dugogodišnja urednica u muzičkoj redakciji ove kuće.

Prilikom uručenja nagrade, istaknuto je da Biljana Krstić već dugo promoviše najveće muzičke vrednosti u našoj kulturi. Angažman na Radio Beogradu započela je još 1980. dolazeći na "dvestadvojku", gde je uređivala i vodila "Zvezdane staze", i sarađivala u emisijama "Jutro", "Krug dvestadvojke", "Ozon"... Usledio je zatim rad na Prvom programu - noćni program, "Ritam zvezda"... Uređivala je i vodila emisije "Izvorišta", "Muzika sveta", učestvovala u brojnim predstavama za decu, i bila autor mnogih televizijskih emisija. Šira javnost je, naravno, najpre poznaje kao pevačicu. Afirmisala se prvo u pop vodama, kao članica "Suncokreta" i "Ranog mraza", uz kasnije solo albume, da bi se, u poslednjih dvadesetak godina, posvetila etno-muzici kroz rad sa grupom "Bistrik". Njihov rad zapažen je i van granica Srbije, pa je ovaj sastav postao značajno ime u svetu vorld mjuzik žanra.

- Moja radost je neizmerna - nije skrivala, primajući nagradu, Bilja Krstić. - Radio Beograd je bio matična ćelija mog velikog uspeha, i dobar vetar u leđa za sve što sam uradila. Do ovog trenutka i Zlatnog mikrofona došla sam sarađujući sa divnim ljudima koje sam zavolela, kao i oni mene. Baš sam uzbuđena, ova nagrada će biti na posebnom mestu u mom stanu. Ponosna sam što sam 38 godina provela u Radio Beogradu.

Pričajući, za "Novosti", Krstićeva je dodala:

- Zlatni mikrofon je najlepši ukras i najdragocenije priznanje koje može da se dobije. Radio Beograd ima neprocenjivu vrednost i ulogu u svemu tome. Zlatna boja simboliše ljubav, prijateljstvo, snagu, mudrost i optimizam.

U vreme koncertne pauze zbog pandemije kovida 19, Krstićeva je sa "Bistrikom" na druge načine bila aktivna.

- Radili smo na novom albumu koji će da izađe krajem godine. Predstoji nam jubilej, 20 godina rada. Miki Stanojević i ja smo stvarali muziku za jednu divnu seriju, "Crna svadba", ali o tome ne smem da pričam sada.

Nagrade, veli Bilja, i dan-

-danas joj znače i predstavljaju podstrek za sve što radi.

- Divno je da to neko prepoznaje, i da to ima smisla. Zlatni mikrofon mi je najdraža nagrada, jer sam u ovoj kući provela 38 godina, i ona mi je mnogo pružila.

Krstićeva ističe da je uloga radija bila drugačija nekad kad nije postojao internet, društvene mreže, ali...

- Radio se vraća u formu, i sve više ljudi ga sluša, to mi se veoma dopada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)