INTERVJU Malgožata Mikolajčak: Glumila bih i na srpskom

M. J. M.

12. 09. 2020. u 18:00

MADA na poljskom TV nebu već važi za jednu od najuspešnijih mladih glumica, Malgožata Mikolajčak, ulogom Vande u dvodelnoj seriji "Preletač" (2020), koju ove i naredne subote gledamo na Epik drami od 21.00, napravila je prvi korak ka osvajanju evropske scene.

ИНТЕРВЈУ Малгожата Миколајчак: Глумила бих и на српском

Foto: Epikdrama

A kako je otkrila, u ekskluzivnom intervjuu, za "Novosti", taj korak nije bio nimalo lak.

- Prvi i najveći izazov bio je jezik. Nikada ranije nisam glumila na nemačkom, niti sam znala ijednu reč na ovom jeziku. Međutim, uspela sam da ga savladam za samo tri meseca. Produkcija mi je obezbedila dobrog učitelja, što mi je bilo od velike pomoći. Nažalost, moj akcenat je i dalje nežan slovenski, pa ta moja verzija nemačkog u seriji zvuči egzotično - priznaje lepa brineta, dodajući da je ulogu u "Preletaču" prihvatila, jer joj je roman na kom je serija zasnovana, jedan od omiljenih.

- Do sada, u poljskim serijama i filmovima, reditelji su me uglavnom doživljavali kao vamp ženu. Zbog toga sam se mahom pojavljivala u rolama snažnih i hladnokrvnih dama. Vanda je drugačija, topla, duhovita, puna najfinijih osećanja i ima veliku veru u ljubav. Sama činjenica da je u središtu ove serije priča o zabranjenoj ljubavi između odbeglog nemačkog vojnika i devojke poljskog porekla, koja će na kraju biti i majka njegovog deteta, za mene je već nešto posebno i nosi snažnu poruku o tome da je ljubav snažnija i od Drugog svetskog rata.

* U našoj zemlji, sećanja na stradanja u Drugom svetskom ratu i dalje su veoma živa. Da li je tako i u Poljskoj i koliko vam je rad na seriji pomogao da oživite priče koje ste slušali u svojoj porodici?

- Zapravo, moj deda je bio na frontu, borio se protiv Nemaca. Srećom, preživeo je. Radeći na seriji, uspela sam malo bolje da razumem sve njegove priče sa ratišta, sve te strahote koje su i danas deo poljskog identiteta. Ipak, "Preletač" nas uči da to što ste Nemac, ne znači automatski i da ste krivi. Živimo u svetu punom predrasuda. Verujem da ljude prvo treba upoznati, pa osuditi. To je i najvažnija poruka serije.

* Budući da ste za tri meseca naučili nemački i glumili u nemačkoj seriji, šta mislite o ideji da naučite i srpski, pa da vas gledamo i u nekoj našoj seriji?

- Pa to bi bilo sjajno! U svakom slučaju srpski jezik mi je mnogo bliskiji od nemačkog, verujem da bih ga još brže naučila (smeh). Volela bih da se pojavim i u nekoj vašoj seriji, čula sam da je Srbija prelepa zemlja. Razmisliću o vašem predlogu.

ZABRANjENA LjUBAV

DRAMA "Preletač" vraća nas u leto 1944. godine. Boreći se u ratu koji je već izgubljen, mladi nemački vojnik Valter (Janis Nivjoner) putuje na Istočni front. Njegov voz nailazi na minu, ali on uspeva da preživi. Posle toga, sudbina ga odvodi u Poljsku, gde upoznaje partizanku Vandi (Malgožata Mikolajčak), u koju se zaljubljuje na prvi pogled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)