PUBLIKA UŽIVALA U UMEĆU "MAJSTORA PERA I ŽICE" : U Novom Sadu danas završen 16. Svetski Tamburica fest

S.B.

17. 09. 2023. u 21:00

OVOGODIŠNjI, 16. PO REDU „Svetski tamburica fest 2023“, koji je od 14. do 17. novembra održan na Trgu slobode u Novom Sadu, za četiri festivalske večeri posetilo je 30.000 zaljubljenika i poštovaoca tamburaške kulture a obeležili su ga bogati i sadržajni programi u takmičarskom i revijalnom delu i sjajni nastupi izvođača .

ПУБЛИКА УЖИВАЛА У УМЕЋУ МАЈСТОРА ПЕРА И ЖИЦЕ : У Новом Саду данас завршен 16.  Светски Тамбурица фест

S.B.

 Pobedili  su orkestar „Kverkus“ iz Đakova,  iz Hrvatske, u takmičenju najboljih „majstora pera i žice“, a u izboru za najlepšu tamburašku pesmu na internacionalnoj „Mondoviziji“ nagrada „Gran pri“ pripala je Aleksandru Vlahoviću, predstavniku  Srbije sa kompozicijom „Bela vila“.  Tako je odlučio stručni žiri festivala predvođen predsednicom Snežanom Janjušević Jevtić.

Pobednicima festivala nagrade  je uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor Tamburica festa a za umetnički izraz nagrađen je tamburaški sastav „Herceg Mostara“, iz BiH, za negovanje tradicije tamburaški ansambl „Tabiet“ Sveti Nikole iz Severne Makedonije, a za najbolju interpretaciju nagrađen je Gradski tamburaški orkestar Pljevlja. Nagrada za najboljeg vokalnog solistu otišla je u ruke Adrijane Jele, tamburraški orkestar KUD „Oton Župančić“ Artič, Slovenija a nagradu za najboljeg begešara primio je Dušan Čugalj iz orkestra Kverkus,  najbolji basprimaš je Relja Jarkovački iz orkestra „Tambiratorijum“ iz Pančeva a najbolji primaš je Josip Živčić iz pobedničkog orkestra Kverkus.

Nastupili su izvođači u svim kategorijama tamburaške prakse, od instrumentalnih, malih sastava, velikih orkestara, vokalnih solista i potvrdili da su, u okviru kulturne misije festivala, unapređeni svi kapaciteti u tamburaškoj kulturi- ocenio je Danilo Ninković, muzički urednik festivala i naglasio da su i učesnici i ljubitelji tamburaškog zvuka doprineli očuvanju tradicije duže od dva veka.

Igor Crnobarac, zamenik gradonačenika Novog Sada,  naglasio je da je najbolji festival etno muzike u Evropi, posvećen simbolu Vojvodine i čuvanju kulturne baštine .

-  Hvala organizatorima što  okupljaju umetnike iz Srbije, regiona i celog sveta i posvećeno rade na afirmaciji i očuvanju naše tradicije.  Manifestacija koja afirmiše tamburicu i muziku, dušu Vojvodine, Grad Novi Sad podržava od 2012. godine i imaće podršku i u budućnosti   –  poručio je Crnobarac.

U revijalnom delu programa publiku su oduševili Veliki tamburaški orkestar KUDV“Branko Radičević iz Rume i Hor čuveje novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ , zajedničkim nastupom, kao i bend „Hercenšlus“ iz Sremskih Karlovaca, koji neguje muzički pravac „laloški sving“. Zvezde večeri bili su Dejan Matić i „Leksington bend“.

Jovan Travica, umetnički rukovodilac ovogodišnje smotre tamburaša, ocenio je da se  iz godine u godinu podiže kvalitet učesnika u takmičarskom delu programa, s obzirom na činjenicu da je publika uživala u lepim, zrelim tonovima  ali i u pažljivo odabranom repertoaru raznolikog programa u kom se ističe tamburica kao instrument.

- Pobednici su zasluženo zaseli na tron  a priznanja su zaslužili svi nagrađeni i uvereni smo da će neke od novih pesama zaživeti kod publike- ocenio je Travica i naglasio da su posetioci imali priliku da čuju dobre vokalne sliste i solistkinje, sjajno izvođenje na zavidnom nivou.

Završnog dana u okviru festivala posebno je u „Muzeju Tamburica festa“, jedinstvenom u Srbiji, promovisan drugi Zbornik stručnih radova Svetske tamburaške asocijacije, čije je sedište u Novom Sadu.

- Svetska tamburaša  asocijacija,  Muzej i Festival, probili su sve granice jer u naš grad dolaze umetnici sa svih meridijana, od Australije, SAD, Kanade...za 16 godina festivala, nastupalo je  više od 2.800 izvođača a sve to pratili su posetioci iz zemlje i inostranstva, koji su se sa lepim utiscima vratili u svoje države i tamo preneli još lepši glas o Srbiji. To je najveća misija koju radimo- naglasio je Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEN POGLED U DARI LEDI KRV U ŽILAMA: Evo kako okrutna časna sestra zapravo izlgeda (FOTO)