OVO JE RETKO KO ZNAO: Zdravko Čolić umalo karijeru izgradio u drugoj zemlji, ovu priliku je odbio

Novosti online

06. 05. 2022. u 20:52

ZDRAVKO Čolić je sedamdesetih pokušao da karijeru proširi van granica bivše Juge. Bez obzira na to što su mu sva vrata bila otvorena, postojao je jedan problem zbog kojeg je možda propustio priliku karijere.

ОВО ЈЕ РЕТКО КО ЗНАО: Здравко Чолић умало каријеру изградио у другој земљи, ову прилику је одбио

Foto: Arhiva Novosti/Aleksa Stanković

Jedan od najvećih pevača sa ovih prostora i prava muzička legenda, Zdravko Čolić, pokušao je da osvoji i zapadnu Evropu sredinom sedamdesetih, što svojim talentom tako i izgledom.

Prvi javni nastup imao je na takmičenju pevanja amatera 1967. godine. Ozbiljnu muzičku karijeru počinje sa 17 godina kao član grupe "Mladi i lijepi".

Solo karijeru Zdravko započinje početkom 70-tih godina, kada je snimio svoju prvu pesmu "Sinoć nisi bila tu". Posle prvih većih uspeha, rešio je da se otisne u inostranstvo.

Nemački producenti su smatrali da je ime i prezime Zdravka Čolića teško za izgovor, pa su odlučili su da mu daju umetničko ime Dravco. Ipak, Čola je odustao od opcije da gradi karijeru u Nemačkoj, budući da nije želeo da se preseli u ovu zemlju.

Na kraju, ostale su Zdravkove pesme na nemačkom, "Madre Mia", "Rock N Roll Himmel", "Alles was ich hab" koje su izašle 1974. godine.

Zdravko, odnosno Dravco, nije samo na nemačkom pevao. Tri godine kasnije, pojavile su se i pesme na engleskom "Light Me" i "I'm Robot Man".

Popularni pevač nije često pričao o svojoj evropskoj avanturi, tako da nam je ostalo jako malo podataka o ovom vremenskom periodu i misterioznom Dravcu jer je upravo 1977. godine Zdravko Čolić zavladao jugoslovenskom muzičkom scenom sa albumom "Ako priđeš bliže". Pitanje je kako bi izgledala domaća pop scena, da je projekat Dravco ipak uspeo i da se nije bavio muzikom kod nas.

(Pink)

BONUS VIDEO - Miloš Biković kakvog ne poznajete

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili