PRODAT CELOKUPAN KATALOG LEONARDA KOENA: Britanska fabrika kupila svih 278 pesama čuvenog tekstopisca

Novosti online

07. 03. 2022. u 10:41

Britanska fabrika "Hipnosis Song Menadžment" kupila je celokupan izdavački katalog pesama slavnog kanadskog kantautora Leonarda Koena, što je još jedna u nizu transakcija izdavačkih prava i muzičkih kataloga, u poslednje vreme sve češćih u svetu muzike.

ПРОДАТ ЦЕЛОКУПАН КАТАЛОГ ЛЕОНАРДА КОЕНА: Британска фабрика купила свих 278 песама чувеног текстописца

Foto Aleksandar Zec

Fabrika sa sedištem u Londonu nije otkrila koliki je iznos isplatila naslednicima montrealskog tekstopisca, koji je preminuo 2016. u 82. godini.

Hipnosis sada ima svih 278 pesama koje je napisao Koen, uključujući i svojevrsnu himnu "Hallelujah", za koju tvrde da je obrađena više od 300 puta i "streamirana" više od pet milijarda puta.

Naslednike je u pregovorima zastupao Koenov dugogodišnji menadžer Robert Kory. Ukupno 127 pesama spada u Koenov katalog "Stranger Music", u koji spadaju pesme napisane do 2000. Fabrika je saopštila i da je stekla puno vlasništvo nad autorskim pravima i za katalog "Old Ideas", 67 pesama napisanih od 2001. do Koenove smrti. - Sada smo čuvari i menadžeri jedinstvenih pesama Leonarda Koena. To je predivna, ali i vrlo ozbiljna odgovornost - rekao je izvršni direktor Hipnosisa, Merk Merkuriadis. - Leonard je napisao neke pesme koje su nam promenile živote. Hipnosis je ranije kupio kataloge još nekih muzičkih zvezda, poput, američko-kanadskog pevača Nila Janga i rok grupe Red Hot Čili Pepers. Nekoliko vrhunskih muzičkih veterana u poslednje vreme je prodalo svoje kataloge za impresivne svote novca. Britanski pevač Sting je prodao celi svoj katalog za 250 miliona dolara, a Brus Springstin je prošle godine prodao svoja izdavačka i muzička prava Soniju za rekordnih pola milijarde dolara. Bob Dilan je svoj katalog prodao Universal Musicu za 300 miliona dolara. Muzički veterani u poslednje vreme pokušavaju da unovče svoje kataloge s obzirom na to da je pandemija obustavila njihove turneje i rezultirala tektonskim promenama u svetu muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove