ČIKA OBREN DOBIO ULICU: Opština Čačak i Mrčajevci odužili se seljaku, kompozitoru i pesniku, koji je svoj opus posvetio Šumadiji

V. N.

13. 02. 2022. u 22:16

MRČAJEVCI moje rodno selo, tvoje ime pesmom se pronelo. Ovo su stihovi čuvene pesme o najpoznatijem šumadijskom selu, a ime njenog autora, Obrena Pjevovića, sada se nalazi i na tabli ulice, tik ispod imanja na kojem je slavni kompozitor, tekstopisac živeo, bavio se zemljoradnjom i stvarao.

ЧИКА ОБРЕН ДОБИО УЛИЦУ: Општина Чачак и Мрчајевци одужили се сељаку,  композитору и песнику, који је свој опус посветио Шумадији

Dušan Pjevović, Miroslav Ilić, Miša Mijatović i Milun Tošić

Kompozicije Obrena Pjevovića pevali su mnogi, a sigurno najpoznatiji među njima je Miroslav Ilić koji je, u društvu, harmonikaša i kompozitora Miše Mijatovića, prisustvovao oktrivanju table u Ulici Obrena Pjevovića. Opština Čačak i Mrčajevci su, na inicijativu Miluna Tošića i Luna Levajca, odlučili da se na ovaj način oduže seljaku, pesniku i kompozitoru koji je sav svoj stvaralački opus posvetio Šumadiji i svojim Mrčajevcima.

- Naša kultura koja se zasniva na srpskoj tradiciji bila bi mnogo siromašnija da je čika Obren nije zauvek opevao u svojim pesmama. Baš u ovoj kući, pre tačno pola veka, rodila se pesma "Voleo sam devojku iz grada". Bilo je to davne 1972. godine, a Obren nije imao instrumente. On je svu melodiju imao u glavi i preneo je meni - rekao je poznati pevač narodne muzike Miroslav Ilić, na otkrivanju table sa imenom najpoznatijeg Mrčajevčana.

- Ime Obrena Pjevovića kada se izgovori je za svako poštovanje, ali on nije bio samo pesnik, seljak i kompozitor, on je, pre svega, bio izuzetno talentovan čovek koji je obeležio jednu epohu. Umeo je živopisno da oslika pesmu, pa kad je slušate, vi uz melodiju i reči zapravo imate utisak da gledate film - istakao je Miša Mijatović i dodao da je upravo Obrenova muzika uticala i na njegovu karijeru.

Najpoznatije čika Obrenove pesme, a komponovao ih je više od 170 su "Kafu mi draga ispeci" (Predrag Cune Gojković), "Odakle si sele" (Snežana Đurišić), "Devojke iz Gruže" (Dragoljub Lazarević), "Ej, da mi je", "Progovori sliko" (Dobrivoje Topalović), "Moravsko predvečerje", "Voleo sam devojku iz grada", "Oj Moravo, tija reko", "Sa Rudnika i Avale" (Miroslav Ilić), "Mrčajevci, moje rodno selo" i "Zarudela zora na Moravi" (Olivera Katarina), "Oj, oblače" (Vera Ivković), "Traktorče" ("Tri prelje"), "Jedna je želja moja" (Marinko Rokvić), "Neko voli Moravac, neko voli Čačak" (Lepa Lukić), u saradnji sa Borom Čorbom "Nek me ne zaborave devojke sa Morave" (Srećko Jovović) i mnoge, mnoge druge. Pjevović je bio tvorac ansambla "Raspevana Šumadija" putujuće pevačke grupe, koja je u šajkačama, anterijama i šiljkanima, s ponosom pronosila širom sveta dušu i miris Šumadije. Obren je bio njen i umetnički rukovodilac, a kad zatreba i blagajnik, solista, koreograf i menadžer. Ansambl su činili i Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Mašinka Lukić, ali i pesnik Dobrica Erić, kao i Gordana Jevtović Minov koja je kasnije postala primadona Beogradske opere.

Obren Pjevović rođen je u 1919. u Donjoj Gorevnici, a umro je 1991. u Mrčajevcima. U Mrčajevcima je živeo od 1941. do smrti 1991. Deo svog imanja poklonio je crkvi. Zato je Obren sa suprugom Danicom i sahranjen na svom imanju, tik uz samu portu crkve. U kući Obrena Pjevovića danas živi njegov unuk Dušan Pjevović, sa suprugom Marijom i sinom Teodorom. Dušan, koji se školovao u Kanadi, dedinu kuću je obnovio, a ponosan je na činjenicu da ulica koja prolazi pored kuće nosi ime njegovog slavnog pretka.n

"DEVOJKU IZ GRADA" ODBILI TOZOVAC I CUNE

JEDNA od najpopularnijih pesama koje je Pjevović komponovao bila je "Voleo sam devojku iz grada", na stihove Dobrice Erića, prvi hit Miroslava Ilića, čika Obrenovog komšije iz Mrčajevaca. Pjevović je ovu pesmu prvo ponudio Predragu Živkoviću Tozovcu i Predragu Gojkoviću Cunetu, ali su je oni odbili kao nekomercijalnu. Nakon što je nekoliko velikih diskografskih kuća odbilo da objavi ovu kompoziciju koju je na kraju otpevao Miroslav, Pjevović i Ilić su 1972. slučajno, na putu ka železničkoj stanici u Beogradu, prošli pored predstavništva kuće "Diskos" i odlučili da okušaju sreću kod njih. Menadžer "Diskosa" je na lični rizik, budući da pesma nije odgovarala savremenim tokovima, objavio "Devojku iz grada", koja je vrlo brzo postala jedan od najvećih hitova narodne muzike u Beogradu i Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!