ALBUM JE TEŽAK I CRN KAO OVO VREME: "Riblja čorba" predstavila nove pesme koje će uskoro objaviti

V. N.

04. 01. 2022. u 13:22

ROK grupa "Riblja čorba" predstavila je na početku 2022. godine neke od pesama koje bi trebalo da se nađu na predstojećem, još neimenovanom 21. studijskom albumu, prvom koji će objaviti nakon smrti basiste Miše Aleksića.

АЛБУМ ЈЕ ТЕЖАК И ЦРН КАО ОВО ВРЕМЕ: Рибља чорба представила нове песме које ће ускоро објавити

Foto ATA Images

U pitanju je šest numera - "Dve gitare", "Oči malog psa", "Duboka država", "Kad bih se rodio opet", "Parada" i "Zaista ne volim što starim". Po rečima frontmena Bore Đorđevića, album je trebalo da nosi naziv "Dans makabr" ("Ples smrti") ili "Smrt u 10 lekcija".

- Odustao sam od toga da se pominje smrt, iako je album težak i crn kao i vreme u kome živimo - rekao je Bora Čorba. - Mogao bi da se zove "Dve gitare", po pesmi za koju je Miša komponovao muziku. U tekstu pominjem Plavi voz, konzilijum i Ljubljanu, asocijacije na bolest i smrt Josipa Broza Tita. U jednom stihu pevam: "Moje telo pošaljite u Čačak u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce, da bude tu". Napisao sam crn tekst, poslao ga Miši kome se to dopalo i on je napisao muziku.

Pesma "Dve gitare" premijerno je izvedena uživo na koncertu "Riblje čorbe" na stadionu "Tašmajdan", 16. avgusta 2021, posvećenom suosnivaču benda Aleksiću, održanom na dan njegovog rođenja. Na "Tašu" je odsvirana i pesma "Oči malog psa", ali je za album planirana intimnija verzija, sa klavirom, akustičnom gitarom i gudačima, i Borinim stihovima "rastanak samo naizgled, zato bez suza kad jednom odem".

Muziku za "Duboku državu" komponovao je bubnjar "Čorbe" Vicko Milatović, a Bora o njoj, između ostalog, vrlo konkretno pominje bankara Rokfelera koji je umro u sto i nekoj godini, a prethodno je imao devet transplatacija srca. "Kad bih se rodio opet" je pesma srednjeg tempa, na muziku klavijaturiste Nikole Zorića, u kojoj Bora u setnom osvrtu na protekli život priznaje da "ponovo gazio bi, ali pazio bi, da nikome ne nanese bol il' zlo". Za dirljivu ljubavnu pesmu "Zaista ne volim što starim", Đorđević je rekao da svi plaču kad je čuju.

PARALELNO I IZDANjE "I TAKO DALjE"

BORA Čorba najavio je i da će novi album "Riblje čorbe" pratiti još jedan nazvan "I tako dalje", na kome će biti neke pesme kojima nije mesto i konceptualno ne odgovaraju zasada neimenovanom glavnom izdanju. Jedna od pesama koje će verovatno ići na album "I tako dalje" je antiratna "Parada", koja aranžmanski priziva duh stare "Čorbine" stvari "Slušaj sine, obriši sline" sa albuma "Buvlja pijaca" iz 1982.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)