NAJBOLJA MUZIKA ZA JOŠ NESNIMLJENI FILM: Književnik i advokat Đorđe Sibinović predstavio prvi album "Ustanak"

M. Ćunković

23. 09. 2021. u 22:36

ĐORĐE Sibinović je, kao književnik, i te kako poznat ljubiteljima pisane reči, bavi se i advokaturom, ali je poželeo da se kreativno izrazi i u svetu muzike.

НАЈБОЉА МУЗИКА ЗА ЈОШ НЕСНИМЉЕНИ ФИЛМ: Књижевник и адвокат Ђорђе Сибиновић представио први албум Устанак

Foto V. Danilov

Pre skoro godinu dana objavio je debitantski album "Ustanak" (PGP RTS), koji je tek u četvrtak promovisan u Klubu RTS u Beogradu, zbog pandemije korone. Na albumu je devet instrumentalnih tema. Kao polazna tačka uzeta je gitara, ali se stilski "šaralo" kroz razne žanrove. Đorđe Sibinović je istakao da je "jezik njegova domovina", ali...

- Mislim da ne postoji nijedno biće na planeti koje jezikom možemo da ubedimo da mu se svidi muzika - slikovito će autor.

- Muzika je sasvim drugi odnos prema doživljaju sveta. Mi smo pokušali da od nje napravimo jezik, ne znam koliko smo u tome uspeli. Kroz lingvistički trik pretvaranja glagola u imenicu, kažem da treba ustati u svoj život, a kad neko ustane, on je ustanik. Ne kao "Ustanak" Boba Marlija, ne ni kao Karađorđev ustanak, da se bije i ubija, nego da se u sebi ubije ono što vuče unazad i što nam, umesto infekcije koronom, donosi infekciju inercije. Da ostanemo onakvi kakvi smo bili - to od nas hoće đavo. Kreacija i umetnički talenti hoće da krenemo napred. Da budemo bolji i drugačiji od sebe, a ne od nekog drugog ko je pravio instrumentalnu muziku pre nego što sam to ja pokušao.

Takva vrsta muzike, veli Sibinović, teže nalazi put do srca i uha slušaoca, jer je "namenjena danima žalosti, a ne danima radosti".

- Kad bih znao da pevam, makar kao Džoni Štulić, ako ne kao Zdravko Čolić, ja bih sigurno pevao svoje reči.

Đorđe je najavio rad na nastavku albuma "Ustanak", pod imenom "Poreklo". To će biti muzika za film "Roditelji", koji će se snimati po njegovom scenariju, na osnovu istoimenog romana.

- Jedan izuzetno važan čovek u srpskoj kulturi je za "Ustanak" rekao je da je ovo najbolja muzika za film koji još nije snimljen - zadovoljno je dodao Sibinović.

KVALITET NAĐE PUT KAO VODA

PUNOG srca, direktor PGP RTS Vladimir Graić je istakao da je Sibinovićev muzički prvenac sjajan.

- Važi ona čuvena fama "Šta izdaješ te instrumentale, ko će to da sluša" - rekao je Graić.

- Nije, međutim, tako. Kad je nešto kvalitetno, nađe svoj put, kao voda. Možda ne bude promptno, već sa odloženim delovanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!