HENDRIKS NA MOJ NAČIN: Stenli DŽordan, posle 10 godina, na "Nišvilu"

D. ALIHODžIĆ

14. 08. 2021. u 12:39

PET decenija posle smrti Džimija Hendriksa, publika na "Nišvilu" preksinoć je mogla da uz Stenlija Džordana i mašte ponovo oživi muziku legendarnog gitariste.

ХЕНДРИКС НА МОЈ НАЧИН: Стенли Џордан, после 10 година, на Нишвилу

Foto D. Alihodžić

Džordan je posle 10 godina ponovo nastupio na "Nišvilu" i kaže da mu je drago što se festival održao.

- Ne, ja na imitiram Džimija kroz muziku, jer muzici dajem neki svoj doživljaj i stil - otkrio je Stenli Džordan, koji je imao tek 11 godina kada je Hendriks preminuo.

- Na sceni oponašam njegove pokrete, način sviranja gitare, vizuelno se trudim da ličim na njega, ali ga ne imitiram. Publika treba da stekne utisak da je Džimi Hendriks na sceni.Sviram specifičnom tehnikom dodira, koja otkriva da sam zapravo počeo kao pijanista.

Da je uspeo da izgradi svoj stil kao gitarista, naslanjajući se na muziku Džimija Hendriksai negujući je, govore i četiri nominacije za Gremi, kao i činjenica da je njegov album iz 1985. bio čak 52 nedelje na "Bilbordovoj" džez-listi.

- Iako sam svirao klavir, razmišljao sam koliko veliko zaveštanje nam je kroz svoju muziku Džimi ostavio i tada sam odlučio da naučim da sviram gitaru - kazao je Džordan.

- Koncept ovog koncerta je kako bi Džimi, možda, svirao da je još uvek živ. To je neka moja zamisao, i kako bi se njegova muzika razvijala da je ostao sa nama. Uz Džimijevu muziku naučio sam da sviram gitaru, i ona je duboko urezana u mojoj duši.

AUTOGRAMI  Stenli sa obožavaocem iz Niša, Foto D. Alihodžić

Gitarista ima posebne emocije i za publiku na "Nišvilu", jer iz Niša nosi lepe uspomene:

- Prošlo je možda 10 godina otkada sam poslednji put svirao na "Nišvilu" i za mene je to bilo izuzetno iskustvo, sve vreme sam želeo da se vratim ovamo i da nastupim još jednom. Taj koncert na "Nišvilu" bio je jedan od mojih boljih nastupa i atmosfera je bila fantastična. Drago mi je da se festival održao, zbog pandemije se zatvaraju mnogi festivali i privilegija je kada možemo da nastupamo. Pandemija je pogodila umetnike u čitavom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna