"NIŠVIL" OD 6. DO 15. AVGUSTA: Jovi nagrada za životno delo, Bregoviću "Šaban Bajramović"

D. ALIHODžIĆ

22. 07. 2021. u 23:08

SA 850 izvođača, u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa, na 15 bina, ovogodišnji "Nišvil" biće jedan od tri evropska festivala u 2021.

НИШВИЛ ОД 6. ДО 15. АВГУСТА: Јови награда за животно дело, Бреговићу Шабан Бајрамовић

Foto Arhiva "Novosti"

Iako je naziv džez fešte "Korak nazad", prema rečima direktora Ivana Blagojevića to je veliki postkovid iskorak da se festival vrati na period pre pandemije. Glavni muzički program počinje 12. avgusta i traje do 15. avgusta, a prethodiće mu šesti internacionalni "Nišvil teatar" u kom će učesvovati čak osam pozorišnih trupa iz inostranstva.

Tradicionalno, prve večeri biće uručena nagrada za životno delo, a ovogodišnji dobitnik je Jova Radovanović, zaštitno lice "Sedmorice mladih", dok je Goran Bregović dobitnik nagrade "Šaban Bajramović" za fuziju džeza sa drugim pravcima. Bregoviću će nagrada biti uručena 14. avgusta, kada će zajedno sa "Nišvil big bendom" izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov "Orkestar za svadbe i sahrane". Brega će prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. bio prvi donator.

- Dugogodišnji član "Roling stonsa" Daril Džons nastupiće sa svojim triom "Ston rejders" na otvaranju "Nišvila" 12. avgusta. To će biti jedini njihov nastup u Evropi ove godine - najavljuje Blagojević.

Kao jednu od "poslastica" festivala najavljuje i premijeru mjuzikla "Fantomske priče", koju je Blagojević režirao, a koreograf je Maja Mitić, umetnička direktorka "Nišvil teatra". Glavnu ulogu imaće Mateus Tiburi, glumac i plesač iz Brazila.

- Oni koji budu želeli na "Nišvil" moraće da imaju potvrdu o vakcinaciji, dok će za one koji nisu vakcinisani ili nemaju potvrdu da su negativni na koronu, organizatori obezbediti brze testove na samom ulazu. Test neće koštti više od 1.000 dinara - kaže Blagojević.

KARTE OD 1.750 DO 4.000 DINARA

CENA pojedinačne karte je 1.750 dinara, dok je komplet za sve četiri večeri 4.000 dinara. Blagojević navodi da ova cena nije komercijalna, jer za ono što posetilac plati u Nišu 15 evra, na bilo kom drugom evropskom festivalu mora da izdvoji 150 evra:

- Zbog korone troškovi organizacije su skoro duplirani, jer moramo da plaćamo testove izvođačima i da uvek imamo plan ako dođe do otkazivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna