TROJKAMA U BORBI PROTIV DIJABETESA: Humana misija javnih ličnosti na terenima KK Crvena zvezda

M. Ćunković

12. 06. 2021. u 20:57

KAKO bi podigli svest javnosti o šećernoj bolesti i podstakli osobe sa dijabetesom da se bave fizičkom aktivnošću, Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2, "Krug dvojke Srbije" i košarkaški klub Crvena zvezda organizovali su u subotu manifestaciju "Trojkom za dvojku", na Zvezdinim terenima na Malom Kalemegdanu.

ТРОЈКАМА У БОРБИ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: Хумана мисија јавних личности на теренима КК Црвена звезда

Okupljeni na Malom Kalemegdanu / Foto Krug dvojke Srbije

Predstavnici Udruženja pacijenata, zajedno sa poznatim ličnostima i lekarima, takmičili su se u šutiranju trojki protiv košarkaša Crvene zvezde. Simbolično - linija za šutiranje trojke je vrlo slična gornjoj granici dobro kontrolisanog šećera (6,75).

Akciji "Trojkom za dvojku" priključili su se, između ostalih, legenda ženske košarke Eleonora Vild Đoković, glumci Milan Bosiljčić, Stevan Piale, Hadži Nenad Maričić i Miodrag Dragičević, voditelj Miloš Urošević, pevač Dejan Cukić i novinarke Vesna Dedić i Ana Stamenković. "Cepale" su se mrežice, ali i promašivala cela tabla, međutim, to je bilo najmanje bitno. Važna je poruka koju su svi na ovaj način poslali - da je briga o zdravlju neophodna.

Dejan Cukić, veliki poznavalac košarke, bio je u ulozi domaćina i voditelja takmičenja.

- Ukoliko se ne leči i ne obraća pažnja na prevenciju, dijabetes može da izazove velike komplikacije - upozorava Cukić. - Upoznat sam sa tim problemom, u okruženju imam osobu koja je u riziku da oboli, i znam koliko pacijent mora da bude fizički aktivan i da vodi računa o ishrani.

Ispred košarkaškog kluba Crvena zvezda obratio se generalni direktor, Filip Sunturlić:

- Rado smo se odazvali akciji podizanja svesti o šećernoj bolesti, s obzirom na to da je zdravlje uvek na prvom mestu, a pogotovo u godini koja protiče u znaku pandemije virusa korona. U vremenu u kom živimo često zaboravljamo na zdrave stilove života.

HADžI NENAD MARIČIĆ: IGRAO SAM SA REPREZENTATIVCIMA

GLUMAC Hadži Nenad Maričić s ponosom ističe da je odrastao ispod koševa u ivanjičkom parku.

- Tamo su često dolazili reprezentativci i mnogi košarkaši na pripreme i rekreaciju - priča Maričić, za "Novosti". - Mnogo drugara iz moje generacije i ja, imali smo priliku da se okušamo ispod reketa sa njima. Bilo je zanimljivo odrastati uz košarku.

Ivanjica je, doduše, više grad fudbala, mnogima je Javor prva asocijacija.

- Grad talenata, u svakom slučaju, i mesto za dobre pripreme. Veoma sam vezan za basket, moji klinci treniraju u Beovuku. Odazvao sam se sa zadovoljstvom kad su me pozvali. Dijabetes je bolest na koju moramo da obratimo pažnju i sve više da širimo svest o tome. Često zaboravljamo da deca moraju zdravo da se hrane, i da se bave sportom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije