MOJE LUDO SRCE (4.): Imao sam sreće da pronađem Eli

Vesna PANTELIĆ

26. 05. 2021. u 11:10

NA drugu turneju po Sovjetskom Savezu, Đorđe Marjanović je otišao 1964. sa "Plavim ansamblom" i Olgom Nikolić, Radoslavom Graićem, Višnjom Korbar i Zoranom Georgijevim.

МОЈЕ ЛУДО СРЦЕ (4.): Имао сам среће  да пронађем Ели

Foto Arhiva "Novosti"

Za dva meseca održali su 90 koncerata. Punio je stadione kao od šale i na koncertima, osim svojih pesama, izvodio je i obrade francuskih šansona, italijanskih kancona, "Bitlsa", Boba Dilana, "Mamas end papas", "Enimalsa"... Sledeće godine Đorđe treći put odlazi u SSSR, na dva meseca, sa Georgijevim. Ta turneja donela mu je i sudbinski susret sa Eli Nikolajevnom Borišenko, 11 godina mlađom studentkinjom Filološkog fakulteta u Lenjingradu, koja mu je bila prevodilac i pratilac.

Zaljubili su se i venčali, njihova ljubav je bila predmet javnog preispitivanja, ali se Đorđe nikada nije pokajao. Njihova ljubav bila je burna, jer je Đorđe već imao brak iza sebe, a imao je i hiljade obožavateljki. Eli mu je rodila troje dece, Natašu, Nevenu i Marka, bila je stub porodice, a Đorđu verni i brižni životni saputnik, ali i najžešći i najiskreniji kritičar. Ona nikada nije stekla penziju jer je podizala decu, a živeli su od Đorđeve nacionalne penzije. Uprkos tome Eli je naglašavala da su bogati, jer imaju milion prijatelja. Pokojni otac Svetomir uvek je govorio Đorđu kako je baš imao sreće da nađe Eli.

- I znate s kim sam još imao sreće - izjavio je jednom Đorđe.

- Sa publikom. Mogli su da govore i pišu o meni šta god hoće - publika je uvek bila uz mene.

PRVI BRAK SA ZLATOM

DOK se na profesionalnom planu borio kao lav, Marjanović za privatni život gotovo da nije imao vremena. Zato je kao senzacija odjeknula vest da se Đorđe sve više i sve češće druži sa Zlatom Rakić, službenicom Radio Beograda. Bila je dosta starija od Đorđa, ali nesebična i spremna da pomogne. Isprva ga je odbila, ali je bio uporan, pa su se venčali 1959.

- Umeli smo satima i satima da razgovaramo - reći će Đorđe mnogo godina kasnije o prvoj supruzi, koja mu je tokom braka bila i menadžer.

Na estradnim podijumima Sovjetskog Saveza, Đorđe je bukvalno brao lovorike. Postao je sinonim jugoslovenske pesme, ali nikada nije zaboravljao savet velikog pozorišnog pedagoga Stanislavskog upućen pevačima - "Ne trudite se samo da dostignete visoko 'c'.

Svejedno, nećete postati Karuzo. Otvorite dušu ljudima!" Bio je jedini stranac koji je u Moskvi snimio šlager za album "Pesme Rusije".

- Sloven sam pa mi je blizak njihov kulturni izraz, literatura, muzika - objasnio je Marjanović.

- Sva avangarda potiče iz Rusije, a tamo je i narod kulturu uzdigao do kulta, posebno što država nesebično dotira kulturu, i što su za njih umetnici maltene vanzemaljska, nestvarna bića. Oni su lekari ljudskih duša. Gde god da se okreneš umetnost te čeka, od Puškina, Ljermontova, Bloka, Jesenjina, Turgenjeva, Tolstoja, Dostojevskog...

Kada je 1972. pevao u Rostovu na Donu, Đorđu je posle koncerta prišla žena sede kose, sa buketom cveća.

- Moj sin jedinac, Petar Perebinov, poginuo je u 18. godini oslobađajući Beograd. Pomozite mi da pronađem njegov grob - zamolila je Ruskinja slavnog pevača.

Marjanović je uspeo da pronađe grob na jednom beogradskom groblju, a gotovo 30 godina posle rata, Ekatarina Semojnovna Perebinova je dobila pismo iz Jugoslavije, sa fotografijom Đorđa Marjanovića koji drži buket cveća na grobu njenog sina Peće. Na poleđini je bilo napisano: "Draga majčice, smatrajte me svojim sinom." Đorđe i Ekatarina su ostali u kontaktu sve do njene smrti, a pevač je često odlazio na grob njenog sina i palio sveće.

Najveću počast je doživeo 1980. kada je bio u Sovejetskom Savezu, ne da peva na koncertima, već radi snimanja jedne televizijske emisije. Tada je dobio pozivnicu da prisustvuje Oktobarskoj paradi na Crvenom trgu. Pozivnicu na kojoj piše "Đorđe Marjanović, loža tri", čuvao je kao najdražu uspomenu.

- U Sočiju, na Crnom moru, postoji jedno drvo na čije kalemljene grane se upisuju najznačajnije ličnosti koje posete Soči - ispričao je Đorđe doživljaj sa jedne od turneja po SSSR.

- Ja sam prvi estradni umetnik sveta koji je imao tu čast da upiše svoje ime na ovom drvetu prijateljstva.

Sutra: Još čuvam sva pisma obožavalaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!