POSLODAVCI KAŽNJENI SA 300.000 KM: Inspektori u RS kontrolišu rad na crno

O. M.

18. 05. 2021. u 11:15

REPUBLIČKI inspektorat RS od početka godine izrekao je kazne u iznosu od 304.000 maraka poslodavcima čiji su radnici radili na crno.

ПОСЛОДАВЦИ КАЖЊЕНИ СА 300.000 КМ: Инспектори у РС контролишу рад на црно

Foto: G. Šljivić

Kako je saopštio Inspektorat RS, izvršeno je oko 3.000 kontrola, a po osnovu ugovora o radu kontrolisano je 4.780 radnika.

- U 97 slučajeva je utvrđeno da radnici nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezni vid osiguranja - saopštio je Insptektorat.

Pojašnjavaju da se kontrole vrše u cilju suzbijanja sive ekonomije, a ovlašćenja za kontrolu imaju svi inspektori, bez obzira na primarne oblasti koje kontrolišu.

- Skrećemo pažnju poslodavcima da su mere i kazne za neprijavljivanje radnika, koje su propisane Zakonom o poreskom postupku mnogo veće i rigoroznije od sankcija koje propisuje Zakon o radu, i podrazumevaju i privremenu zabranu obavljanja delatnosti - navode u Inspektoratu.

Za neprijavljivanje radnika propisane kazne iznose od 10.000 do 30.000 KM za pravno lice, i od 3.000 do 9.000 KM za odgovornu osobu.

- Ako u toku kontrole inspektor utvrdi da poslodavac nije podneo prijavu za registraciju radnika, usmenim rešenjem se izriče mera zabrane obavljanja delatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a najmanje u trajanju od 15 dana. Zabrana se neće izvršiti ukoliko poslodavac u roku od 72 sata dostavi dokaz o otklanjanju nepravilnosti i uplati kazne - navode u Inspektoratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024