OPOZICIJA NE BI U DIJALOG SA FEDERACIJOM: Polemike na sednici Narodne skupštine Srpske oko budućnosti i opstanka BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 05. 2021. u 08:12

OTVARANjE dijaloga sa Federacijom BiH o budućnosti zemlje je avanturistički potez za Republiku Srpsku i ide u smeru politikanstva iz kuhinje SNSD.

ОПОЗИЦИЈА НЕ БИ У ДИЈАЛОГ СА ФЕДЕРАЦИЈОМ: Полемике на седници Народне скупштине Српске око будућности и опстанка БиХ

Foto Novosti

Mi u tome nećemo učestvovati. Ova priča može Srpsku odvesti u opasnom smeru, a to je revizija Dejtonskog sporazuma gde bi smo mogli mnogo izgubiti, poručili su iz opozicionog bloka RS, na čelu sa SDS i PDP.

Iz tih partija poručuju da "Inicijativa za razgovor o mogućim rešenjima za BiH", koju je predložio SNSD i koja će se naći pred poslanicima na ovosedmičnom zasedanju NS RS, neće doneti ništa dobro Srpskoj.

- Neka predsednik RS i član PBiH otvaraju dijalog sa FBiH, želimo im puno sreće, ali mi u tome nećemo učestvovati jer po nama to je potez koji dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, što je samoubistvo za RS - ističe Mirko Šarović, lider SDS.

STAV Jelena Trivić, Foto PDP

On je naglasio da u SDS-u na dijalog gledaju na takav način, uvereni da se vlast igra sa sudbinom RS i naroda i time podriva temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je međunarodni garant postojanja RS.

- Budućnost i stabilnost Srpske se grade ekonomskim razvojem i napretkom, a ne neobavezujućim i nepotpisanim papirima i opasnim otvaranjem mirnog razdruživanja koje najavljuje Milorad Dodik, igrajući se sa sudbinom RS - navodi Šarović.

Jelena Trivić, potpredsendik PDP, kaže da je Inicijativa već na samom početku osuđena na fijasko.

- Već 15 godina od obećanog referenduma o nezavisnosti RS uči nas da su poslednje najave lidera SNSD, takođe, puka politikantska obećanja, ispunjena jakom retorikom, ali nikakvom aktivnošću na ispunjenju obećanja. U nemogućnosti da ponudi narodu RS bolji životni standard, SNSD se koristi političkim delovanjem - ističe Trivićeva.

PRAVO NA SAMOOPREDELjENjE

U DOKUMENTU koji je predložio SNSD se, između stalog, navodi da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredeljenje".

Takođe, stoji i da NS RS želeći da ostvari uslove za bolji i prosperitetniji život građana u RS, zahteva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe Dejtonskog sporazuma.

UPOZORENjE Mirko Šarović, Foto Novosti

Ona dodaje da je javnosti RS danas potpuno jasno da poslednja zaoštrena retorika od lidera SNSD nije usmerena na očuvanje RS, nego očuvanje SNSD.

- Često naglašavam da ovakve teme ne smeju biti predmet dnevne politike, način za stranačko pozicioniranje ili bilo šta drugo i da narod RS nije zaslužio da se neko poigrava s njima na tako neodgovoran način - zaključuje Trivićeva.

Srđan Mazalica, član GO SNSD i narodni poslanik, kaže da kad god su nacionalne teme na dnevnom redu poput definisanja statusa Srpske u BiH, opozicija RS odbija da učestvuje u razgovorima.

- Očigledno opozicija ne želi da se zameri Sarajevu, BiH i međunarodnoj zajednici učestvujuću u važnim temama za status Srpske. Već 10 godina nisu zauzeli konkretan stav na važnim političkim pitanjima. Samo razvodnjavaju priču na sednicama NS RS i odvlače pažnju praznim temama - ističe Mazalica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri