PISMO ČEKA REDOVNU SEDNICU: Evo kada će Narodna skupština Republike Srpske da odgovori na ultimatum Valentina Incka

O. MATAVULj

17. 04. 2021. u 08:48

NARODNA skupština RS će na 16. redovnoj sednici razmatrati pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojim je ultimativno zatraženo oduzimanje odlikovanja bivšim predsednicima Srpske Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić, i predsedniku skupštine Momčilu Krajišniku.

ПИСМО ЧЕКА РЕДОВНУ СЕДНИЦУ: Ево када ће Народна скупштина Републике Српске да одговори на ултиматум Валентина Инцка

Foto: Arhiva "Novosti"

Predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović saopštio je da će se 27. aprila nastaviti 15. redovna sednica, a po njenom završetku će početi 16. redovna sednica na kojoj će se naći i Inckovo sramno pismo.

- Kolegijum je odlučio da Narodna skupština zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovori u formi pisma ili zaključaka - istakao je Čubrilović.

Pojasnio je da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira Inckovo pismo skupštini, i dodao da je tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem.

- Za svako lice nadležni lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku, a drugi način ne postoji. Videćemo kakav će stav i odgovor zauzeti NS - rekao je Čubrilović.

Šefovi klubova poslanika SDS Miladin Stanić i PDP Perica Bundalo bili su protiv da se o pismu raspravlja na sednici, smatrajući da parlament formalno-pravno nema ništa s tim odlikovanjima, budući da ih je dodelio Organizacioni odbor za obeležavanje 25 godina rada NSRS, koji je ad hok telo.

Foto: NSRS

- Tražiti da Skupština odlučuje o nečemu što nije donosila je bez ikakvog zakonskog utemeljenja od strane visokog predstavnika. Nije se pozvao ni na jedan zakon - rekao je Stanić.

Prema njegovim rečima, SDS smatra da ne treba uslišiti Inckov zahtev i povući povelje i priznanja najvišim zvaničnicima RS.

- Nismo podržali da zahtev Incka ide na dnevni red. Suština je da bi vladajućima bio veliki politički gubitak da povuku te povelje. A, da niko od njih ne bi odgovarao koriste se izgovorom da, ukoliko ne odgovorimo na zahtev Incka, biće nam nametnut zakon o negiranju genocida - rekao je Stanić.

UVREDA SRPSKOM NARODU

ŠEF poslaničkog kluba SNSD Igor Žunić očekuje da će parlament Srpske zauzeti zajednički stav o pismu i jasno odgovoriti Incku da nema pravo da na takav način komunicira sa najvišim zakonodavnim telom Srpske.

- Pismo je vrsta ultimatuma i ucene kojim Incko pokušava da degradira Narodnu skupštinu. Stav SNSD je da parlament to mora da preseče, jer je očito da bi se ta vrsta ucene i ultimatuma nastavila - rekao je Žunić.

On smatra da to nije povezano, niti može biti uvod u nametanje takvog zakona.

Šef kluba poslanika PDP Perica Bundalo smatra da pismu ne treba pridavati značaj.

- Sve parlamentarne stranke iz RS treba da zauzmu zajednički stav o tom pismu, da ga potpišu šefovi poslaničkih klubova ili čak svi poslanici i da to upute kao odgovor visokom predstavniku, bez otvaranja rasprave u parlamentu - rekao je Bundalo.

Dodaje da je za PDP neprihvatljiv bilo kakav ultimatum upućen NS RS kao najvišem zakonodavnom organu vlasti.

- Nedavno smo imali skidanje ploče sa Studentskog doma na Palama, a ovo je drugi korak i pokušaj oduzimanja povelja najvišim zvaničnicima. Šta je sledeće? Istovremeno na zgradi Vijećnice u Sarajevu stoji ploča sa natpisom koji srpski narod karakteriše kao zločinački. Ta ploča im ne smeta, niti pozivaju na njihovo uklanjanje - istakao je Bundalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri