BAKIR PONOVO PRETI RATOM: Lider SDA uputio huškačka pisma evropskim zvaničnicima

Novosti online

16. 04. 2021. u 17:46

LIDER Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pisma predsedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju i predsedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku povodom „non-pejper“ dokumenata koji su se pojavili u javnosti, a kojima se predlaže promena granica na Zapadnom Balkanu.

БАКИР ПОНОВО ПРЕТИ РАТОМ: Лидер СДА упутио хушкачка писма европским званичницима

Foto: EPA

Izetbegović u pismima ističe da su građani Bosne i Hercegovine, ali i celog Zapadnog Balkana, "uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine, te da je pojam „mirni razlaz“ samo mimikrija za secesionizam koji već dugo vremena zagovara predsednik SNSD-a (Milorad Dodik), uz podršku određenih krugova izvan BiH".

- Poznato Vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o 'mirnom razlazu' - navodi se u pismima.

Izetbegović tvrdi da su evropska iskustva sa pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine kulminirali (navodnim) genocidom u Srebrenici, te da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor „non-pejpera“ te kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo "desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajima sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH nego i za celu Evropsku uniju".

- Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz 'non-pejpera', udaraju na same temelje EU. Ovo što se događa trenutno, nije samo problem nas u BiH ili regionu, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica - tvrdi Izetbegović.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno pažnju skrenuo na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici te da bi bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcioniše svoje članice koje deluju suprotno principima i politici EPP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!