UCENJUJU SRPSKU I PO CENU BLOKADE: U Sarajevu na pomolu još jedna velika kriza i tenzije u institucijama BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 04. 2021. u 08:12

STRANKA demokratske akcije neće podržati predlog SNSD i stranaka iz Republike Srpske da za novog ministra za ljudska prava BiH u Savetu ministara (SM), umesto smenjenog Miloša Lučića, postave svog kandidata sve dok se ne ispune zahtevi SDA.

УЦЕЊУЈУ СРПСКУ И ПО ЦЕНУ БЛОКАДЕ: У Сарајеву на помолу још једна велика криза и тензије у институцијама БиХ

Foto Novosti

Na spisku njihovih uslova su vraćanje Senada Bratića (SDS) na mesto potpredsednika Narodne skupštine RS i da se za ministra u SM predloži nestranačka ličnost. Ovakva poruka je došla od Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Ipak, iz RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata poručuju Izetbegoviću da zaboravi na politiku ucena, jer od toga neće biti ništa. Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da očigledno SDA ne odustaje od politike ucena.

ZAHTEVI Bakir Izetbegović, Foto SDA

- Politika ucena za nas je neprihvatljiva i to mora biti jasno SDA. Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice pripada partijama iz RS i niko, pa ni SDA, nema pravo da ucenjuje stranke iz RS oko kandidata za tu funkciju. Izbor potpredsednika NS RS nema nikakve veze sa izborom ministra u SM. Mi ne uslovljavamo SDA oko izbora potpredsednika Parlamenta FBiH ili predsednika FBiH i SDA nema pravo da to radi sa funkcijama u Srpskoj - kaže Kovačević i dodaje da će SNSD uskoro predložiti svog kandidata.

POLITIKA INTERESA I SUKOBA

POLITIKA na nivou BiH se odvija na principu sukoba, interesa i ucena. Nažalost, ucene su postale sastavni deo politike i strategije delovanja samih partija. Umesto da se ide prema politici međusobnih dogovora u složenoj državi poput BiH, partije su delovanje okrenule politici ucena, što dodatno urušava BiH. I to, pre svega, rade partije sa sedištem u Sarajevu, koje se na papiru zalažu za opstanak BiH - ukazuje Drago Vuković.

On kaže da ukoliko SDA nastavi sa politikom ucena to samo jače gura BiH ka njenom raspadu.

- SDA svojim potezima direktno uvodi BiH u krizu. Nemoguće je da SDA očekuje da sa jedne strane blokira procese poput imenovanja ministara, a da sa druge strane svi procesi teku mirno - istakao je Kovačević.

SEDIŠTE Savet ministara BiH u Sarajevu, Foto S. Mišljenović

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PBiH, kaže da SDA drži BiH kao taoca, a sa druge strane u tu istu BiH se zaklinju.

- SNSD je korektan politički partner, nismo ih pitali ni zašto Bisera Turković, ni zašto bilo ko drugi. SDA ne prestaje sa ucenama i konstantno pravi tenzije, jer nesređeno stanje i haos su jedini način njihovog opstanka. Jer, ukoliko ne imenujemo novog ministra, ta uloga će pripasti do kraja mandata njihovom kadru, aktuelnom zameniku Dževadu Mahmutoviću i to je cilj SDA - kaže Vulićeva.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da se godinama unazad koalicije na nivou BiH prave iz nužde i da su odnosi u tim koalicijama jasan primer nefunkcionisanja BiH, a što se može jasno videti iz odnosa SDA i SNSD.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a