SARAJEVO "DOBILO PO NOSU": Dodik o Blinkenom pismu i ideji o Bajdenovom "Dejtonu dva" (VIDEO)

Novosti online

02. 04. 2021. u 15:59

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken jasno u pismu članovima Predsedništva naveo da nema priče o "Dejtonu dva", što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

САРАЈЕВО ДОБИЛО ПО НОСУ: Додик о Блинкеном писму и идеји о Бајденовом Дејтону два (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće menjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično - izjavio je Dodik novinarima u Laktašima.

On je ocenio da je bošnjačka strana "dobila po nosu" jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

- Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odlaganjem rešavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom - rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

- Tema je - kako vratiti otete nadležnosti Republici Srpskoj. Problem u FBiH se pokušava rešiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo - rekao je Dodik.

Podsjetio je da Srpska ima stav o rešavanju pitanja "Sejdić-Finci", a to je da treba da se dogovore u FBiH.

- Oni su nesposobni da to reše. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatsakog člana Predsedništva vidjećemo šta treba da se menja u Izbornom zakonu BiH - zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken u pismu članovima Predsedništva BiH naveo je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se "produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi".

- Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umesto hitnosti, uključujući one koji veruju da SAD i evropski partneri pripremaju `Dejton dva` kako bi suštinski promenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo videli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom - istakao je Blinken.

On je u pismu naveo da SAD veruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja poverenja građana.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)