NEPOZNATA BOLEST NAPALA PEČELINJAKE: Za godinu dana nestalo 700 pčelinjih društava

Vid Blagojević

02. 04. 2021. u 16:23

MODRIČKI pčelari poslednjih godinu dana imaju veliki problem u svojim pčelinjacima. Kako kažu od nepoznate bolesti uginulo im je, odnosno jednostavo je nestalo preko 700 pčelinjih društava. Ono što je najčudnije u košnicama nema uginulih pčela, pčelar samo zatekne praznu košnicu. Sumnjaju na italijanski virus. Modričko udruženje pčelara „Bagrem“ okuplja 75 članova koji imaju oko 5 hiljada košnica pčela.

НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ НАПАЛА ПЕЧЕЛИЊАКЕ: Зa гoдину дaна нeсталo 700 пчeлињих друштaвa

Foto: Vid Blagojević

- Ne znamo šta se dešava. Tražili smo i pomoć stručnjaka, niko ne zna o čemu se radi. Uglavnom pčele su zdrave ali ih samo nestane. Kod poznatih bolesti pčela kad ugine ostane u košnici. U ovom slučaju nema ni mrtvih pčela a saća su prazna. Da li je neki virus u pitanju, sumnjamo na italijnski. Ne znamo šta da radimio, nešto nepoznato nam ubija pčele - zabrinuto kaže Mirko Božić predsednik Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Modriče.

Ni najstariji pčelari ne pamte ovako nešto.Pčelaru Svetozaru Božanoviću nepoznata bolest uništila je 82 košnice pčela.

- Tražio sam pomoć stručnjaka iz instituta „Vaso Butozan“ u Banja Luci.Poslao sam im saće, leglo, med i pčele. Dobio sam odgovor da je sve ispravno, nikakvu bolest nisu ustanovili. Međutim, meni je nestao gotovo celi pčelinjak- kaže Božanović. Njegovom komšiji, pečelaru Stjepanu Blagojeviću broj košnica je prepolovljen jer mu je nestalo 21 pčelinje društvo.

- Godinama se bavim pčelarstvom jer to volim a sad sam doživeo da ne znam kako mi nestaju pčele. Inače pčela nosi sama sebe ako umire, ako sve odumiru one ostaju u košnici, ne mogu se izneti. U ovom slučaju košnica bude potpuna čista, prazna, nema ni mrtve pčele - čudi se Blagojević.

Mirko Janković se profesinalno bavi pčelarstvom oko 40 godina, inžinjer je poljoprivrede, sumnja u genetsku modifikaciju semena i razna prskanja još uvek nepoznatim sredstvima.

- Do toga dolazi po meni zbog globalne promene klime u svetu. Kao inžinjer i pčelar vidim da se priroda raznim hemijskim sredstvima tretira. Mislim da mi nemamo ni instituta da to može ispitati. Ispitivale su strane zemlje i utvrđeno je da su takve pčele zatrovane sa malim dozama raznih otrova.Teško je to ispitati ali mislim da će ceo svet imati štete od ovoga- zaključuje Janković.

Pčelari iz Modriče su zatečeni, ne znaju šta da rade i kako da se reše nepoznate bolesti. Oni traže pomoć stručnjaka da reše problem nestanka pčela jer se boje da će doći do gašenja svakog vida pčlarenja što će biti pogubno za prirodu ovog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći