MILIONSKI DUGOVI JAVNIH PREDUZEĆA! Firme pod kontrolom Vlade RS kasne sa uplatom poreskih obaveza

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 03. 2021. u 07:02

NA spisku poreskih dužnika u Republici Srpskoj nalazi se na desetine javnih preduzeća, gde je RS vlasnik ili ima većinski upravljački paket.

МИЛИОНСКИ ДУГОВИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА! Фирме под контролом Владе РС касне са уплатом пореских обавеза

Foto Novosti

Dug javnih preduzeća, prema podacima Poreske uprave RS, zaključno sa krajem januara ove godine iznosio je više od 20 miliona maraka!

Među najvećim dužnicima su "Šume Srpske", "Elektroprivreda RS" (ERS), preduzeća iz energetskog sektora poput RiTE "Ugljevik", RiTE "Gacko". Na spisku poreskih dužnika su i "Pošte Srpske".

Prema zvaničnim podacima PU RS, najveći poreski dužnici u Srpskoj, pored firmi iz energetskog sektora,jesu "Šume RS", koje na ime poreza duguju više od 10 miliona maraka.

Slaven Gojković, direktor "Šuma Srpske" kaže da to javno preduzeće od početka godine konstantno smanjuje dug po osnovu poreza i očekuje da se dug znatno umanji čim sezona počne u punom jeku.

- Sad nam počinje peroid kada počinje proizvodnja i očekujem da se poreski dug "Šuma RS" smanjuje iz meseca u mesec - poručio je Gojković.

Radovan Višković, premijer RS, kaže da je korona "omela" da se ozbiljnije radi na pitanju funkcionisanja i rada javnih preduzeća u RS.

- Ne želeći da pravim bilo kakav izgovor, korona nas je omela da sve to provedemo u delo.

Naša javna preduzeća i ovakva kakva jesu, u 2020. godini su u budžet uplatila 780 miliona KM poreza i doprinosa. Bar smo ih naterali da taj deo uredno servisiraju. Po osnovu dividende uplatila su osam miliona KM, ne računajući zajedničko preduzeće "Elektroprenos BiH". Takođe, poznato je da su sve bolnice i svi domovi zdravlja od prošle godine počeli da plaćaju poreze i doprinose, što ranijih godina nisu radili - rekao je Višković.

ZA LOŠE POSLOVANjE KRIVE PARTIJE

ZORAN Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da za loša poslovanja javnih preduzeća treba da odgovaraju partije iz vlasti koje upravljaju s tim preduzećima.

- Vlada ih nije sankcionisala kad u kasi nema novca za izmirenje obaveza javnih preduzeća, jer su rukovodioci koalicioni partneri sa vlašću. Sve dok nema kazni za loše poslovanje teško je očekivati da ta preduzeća rade u korist građana i privrede Srpske, i da pune budžet - kazao je Pavlović.

Siniša Vukelić, urednik portala capital.ba kaže da iako je RS prešla na tržišnu privredu i kapitalizam, vlast, samo zato što je većinski vlasnik i postavlja svoje stranačke direktore, i dalje favorizuje javna preduzeća kroz subvencije i opraštanja poreskih i drugih dugovanja.

Foto Glassrpske

- Javna, odnosno državna, preduzeća, iako su prirodni monopolisti poput "Šuma" i ERS, umesto da donose dividendu vlasniku, tj građanima, oni ih koštaju tako što ne plaćaju poreze, plate i još uz to država mora da ih subvencioniše. Samim tim, umesto da budu primer kako se upravlja i poštuje zakon, oni su nelojalna konkurencija zdravom delu privrede - ističe Vukelić.

Ekonomski analitičari kažu da su javna preduzeća već godinama socijalne ustanove koje služe da se zaposli reka stranačkih članova koji su verna glasačka mašinerija, a na kraju zbog prevelikog broja zaposlenih trpi poslovanje tih preduzeća.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri