VOZAČI DUGUJU 72 MILIONA! U BiH veliki broj neplaćenih kazni zbog prekršaja u saobraćaju, rekorder je Sarajlija sa oko 350 prijava

O. MATAVULJ

20. 03. 2021. u 08:12

VOZAČI u BiH duguju državi 72.858.026 maraka po osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) vozači iz Republike Srpske za kazne duguju 23.366.043 KM.

ВОЗАЧИ ДУГУЈУ 72 МИЛИОНА! У БиХ велики број неплаћених казни због прекршаја у саобраћају, рекордер је Сарајлија са око 350 пријава

Kontrola saobraćaja MUP RS / Foto MUP RS

Dug vozača iz Federacije BiH je duplo veći i iznosi 46.759.523 KM, a u Brčko distriktu 3.190.360 KM.

Apsolutni rekorder, po iznosu duga, jeste muškarac iz sarajevske opštine Stari grad. Radi se o F. J. kojeg je patrola PU Istočno Sarajevo 13. marta zaustavila i privremeno mu oduzela "fijat punto", utvrdivši da ima više od 350 neplaćenih prekršajnih naloga.

- F. J. je upravljao neregistrovanim vozilom, bez oznaka i pre sticanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da u registru kazni ima ukupan dug od 257.163 KM - navode u PU Istočno Sarajevo.

To je jedini vozač u BiH koji ima šestocifren iznos duga. Po iznosu se izdvajaju dva vozača iz Brčkog koji za neplaćene saobraćajne prekršaje duguju 85.720 KM, odnosno 78.548 KM. Na "pobedničkom postolju" dužnika iz RS su vozač iz Modriče (73.539 KM), Srpca (58.194) i Trebinja (53.968 KM). Rekordera iz Sarajeva u FBiH prate vozači iz Živinica i Hadžića, sa dugovima od 67.373 KM, odnosno 64.915 KM.

- Najviše novca duguje se za prekršaje prekoračenja brzine. Sledi vožnja bez važeće vozačke dozvole, nevezivanja pojasa, nedostatka opreme, i vožnja bez položenog vozačkog ispita - navode u IDDEEA.

Opšte je poznato da u Srpskoj registracija vozila ili produženje vozačke dozvole nije moguće bez plaćanja kazne, pa su se građani dosetili da vozila prepisuju na druge osobe. I prinudna naplata, koju MUP RS prosleđuje Poreskoj upravi, nemoguća je ukoliko dužnik ne poseduje imovinu ili redovana primanja. Krajnji oblik naplate je zamena novčane kazne za kaznu zatvora i to tako što se za svakih 50 KM duga određuje dan zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od 60 dana.

U Prekršajno-komunalnom odeljenju Osnovnog suda u Banjaluci pojašnjavaju da tu proceduru pokreću ovlašćeni organi (policija, inspekcija...) koji su izdali nalog. Napominju da se procedura može pokrenuti samo za svaki neplaćeni nalog ponaosob.

- Ne postoji mogućnost zbirne naplate celokupnog duga koji se vodi u Registru neplaćenih kazni - navode u sudu.

To praktično znači da vozač iz Modriče zbog duga od 73.539 KM ne može ići četiri godine u zatvor, jer se o svakom neplaćenom prekršaju mora odlučivati pojedinačno. S obzirom na pretrpanost sudova dobar deo ukupnog duga vozača u Srpskoj verovatno nikada i neće biti naplaćen, budući da zastarevaju pet godina od pravosnažnosti.

NEPLAĆENO 25 ODSTO KAZNI

PREMA podacima IDDEEA u 2020. izdat je 864.531 prekršajni nalog zbog kršenja saobraćajnih propisa. Plaćeno je 692.180 naloga, neplaćeno 160.375 odnosno oko 25 odsto, a za 11.976 je zatraženo sudsko odlučivanje

DUG "ODLEŽALO" 100 BANJALUČANA

U OSNOVNOM sudu u Banjaluci navode da već nekoliko godina u praksi imaju slučajeve u kojima se novčane kazne pretvaraju u zatvorske.

- Do sada je 100 osoba izdržalo različite zatvorske kazne zbog neplaćenog duga po prekršajnom nalogu. Sudije za prekršaje gotovo svaki drugi dan potpisuju takva rešenja - navode u sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DIRLJIVA PRIČA VUKA BOJOVIĆA: Stari Beograđanin je ušao u kancelariju i dao mi najdragoceniji poklon - bio sam GANUT, to je NAJVEĆE PRIZNANJE