STIŽE POMOĆ ZA OBNOVU: Dodik i vladika Jefrem posetili manastir Miloševac kod Prijedora (FOTO)

S.M.

13. 03. 2021. u 17:12

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom posetio danas manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora, najavio je pomoć za završetak obnove ovog objekta.

СТИЖЕ ПОМОЋ ЗА ОБНОВУ: Додик и владика Јефрем посетили манастир Милошевац код Приједора (ФОТО)

Foto: Srna

- Manastir izgleda fenomenalno, građevinski je veoma zahtevno urađen. To je ono što krasi ovde sve naše crkvene objekte, da se grade po najboljim standardima i najboljim tehnikama. Ovde sam došao da se upoznam sa dostignutim nivoom radova i da vidimo šta je neophodno pomoći da to bude završeno u nekom roku koji se ovde očekuje, rekao je Dodik novinarima tokom posete.

On je istakao da će sa novom gradskom vlašću u Prijedoru biti izgrađen put, a pomoći će i u završetku izgradnje konaka i oslikavanju ovog manastira u izgradnji.

-Za naš narod, a pogotovo za našu crkvu i verujući narod veoma značajno da se posvetimo izgradnji ovakvih objekata, manastira, crkava. Njegovo preosveštenstvo vladika Jefrem je poznati neimar koji je iza sebe ostavio značajan broj crkava koje su izgrađene, manastira i sigurno to nije kraj. Radićemo još na tome!, poručio je Dodik.

On je dodao da je Republici Srpskoj veoma značajno da se obnavljaju porušeni manastiri i crkve.

-To podržava naš narod, koji visoko veruje u Srpsku pravoslavnu crkvu. To je veoma značajno kako bismo mogli imati podstrek da ovakve objekte završavamo onako kako je predviđeno, rekao je Dodik.

Vladika banjalučki Jefrem je rekao da je reč o srednjevekovnom manastiru koji je postojao na ovom lokalitetu i koji je porušen u prvoj polovini 16. veka.

-To je vreme posle pada Janjačke banovine kada su i ovi prostori pali pod tursku vlast. Manastir je porušen i ostao je samo lokalitet, toponim koji se zove Crkvena. Tako se zove groblje, a to znači da je to bila crkva odnosno manastir. Došlo je vreme da smo rešili da obnovimo Manastir , blagodareći činjenici da je ovaj prostor očuvan i da nije izgrađen, rekao je vladika Jefrem.

Vladika je dodao da obnova ne ide lako, ali ide dobro, da se sada izvode grubi građevinski radovi, te izrazio nadu da bi se u naredne tri do četiri godine mnogo posla moglo privesti kraju.

- Danas smo imali priliku da dočekamo gospodina Dodika i novog gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića i njihova poseta neće ostati nezapažena i kod naših vernika i ostalih građana, rekao je vladika Jefrem.

Poseti je prisustvovala i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Manastir je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova i izgradnja počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje manastira. Manastir Miloševac, nalazi se u naselju Čirkin Polje, pored rečice Miloševice, na lokalitetu Crkvine.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije Dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Manastir Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)