PARASTOS I VENCI ZA POGINULE BORCE: Stanovnici Gornjedrinske regije obeležili Sretenje Dan boraca Republike Srpske (FOTO)

R. MILOVIĆ

15. 02. 2021. u 22:42

DEMOBILISANI borci i porodice poginulih, uz ratne vojne invalide, na Sretenje - Dan boraca Republike Srpske i 217 godina od Prvog srpskog ustanka, uz vence i sveće, odali su počast izginulim borcima za slobodu i odbranu Republike Srpske.

ПАРАСТОС И ВЕНЦИ ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ: Становници Горњедринске регије обележили Сретење Дан бораца Републике Српске (ФОТО)

Foto R. Milović

Svečano je bilo u Foči, Čajniču, Rogatici, Rudom, na Sokocu, a naročito u Višegradu koji je posetila visoka delegacija Srpske predvođena Radovanom Viškovićem predsednikom Vlade RS.

Oni su u manastiru Dobrun kod Višegrada prisustvovali parastosu za 23.000 poginulih srpskih boraca u minulom otadžbinskom ratu u BiH, a venac je postavljen i na spomeniku voždu Karađorđu, koji se nalazi u neposrednoj blizini manastira Dobrun.

- Srbi nikada nisu bili narod koji je išao da okupira druge. Mi smo vekovima samo branili svoja ognjišta, porodicu i svetinje. Neka je večna slava i hvala izginulim borcima za odbranu Republike Srpske - rekao je u Višegradu Radovan Višković.

U Sokocu je nakon parastosa kod Centralnog spomen obeležja za 1.250 poginulih Sokočana, ovdašnji Šahovski klub „Glasinac“ šahovskim turnirom obeležio krsnu slavu. U takmičarskom delu, pobeda je pripala Vladimiru Biliću, Fida majstoru iz Višegrada.

-Na ovom tradicionalnom turniru koji održavamo već 17 godina, nastupila su tri Fida majstora i sedam majstorskih kandidata sa Romanijsko-drinske regije. Namerno smo se opredelili za nešto manji broj učesnika, shodno preporukama u borbi protiv korone - kaže za „Novosti“ Predrag Batinić prtedsednik ŠK „Glasinac“ i fide-majstor, koji je zauzeo drugo mesto na turniru.

Foto: R. Milović

Delegacija Vlade RS na parastosu u manastiru Dobrun kod Višegrada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna