SVEĆE ZA SRBE POBIJENE U ''FABRICI SMRTI'': Na 25. godišnjicu zatvaranja logora u Tarčinu održana prva komemoracija žrtvama

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 01. 2021. u 07:13

ISPRED nekadašnjeg koncentracionog logora "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva juče je, na 25. godišnjicu njegovog raspuštanja, održana prva komemoracija srpskim žrtvama te "fabrike smrti", ali i pomen za sve srpske žrtve koje su stradale u ratu.

СВЕЋЕ ЗА СРБЕ ПОБИЈЕНЕ У ФАБРИЦИ СМРТИ: На 25. годишњицу затварања логора у Тарчину одржана прва комеморација жртвама

Foto SRNA

U "Silosu" je bilo zatvoreno više od 600 Srba, a od kojih je 24 umrlo u samom logoru, a oko 400 nakon izlaska od posledica stravičnih mučenja. Najmlađi logoraš je bio 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac od 85 godina... "Silos" je, prema svedočenju logoraša, imao sve elemente logora Aušvic i raspušten je 27. januara kada i zloglasni nacistički logor.

POMEN Komemoracija ispred zloglasnog logora, Foto SRNA

Uz predstavnike institucija RS koji su upalili 24 sveće i položili 24 žute ruže u znak stradanja za isto toliko ubijenih logoraša unutar zloglasnog "Silosa" na komemoraciji juče nije bio Slavko Jovičić Slavuj, najglasniji logoraš koji se 20 godina borio da se osude dželati iz tog logora. Zbog bolesti Jovičić je prikovan za krevet, ali kaže da je ponosan što se konačno održala prva komemoracija logorašima.

PROVOKACIJA

NA 25. godišnjicu raspuštanja logora "Silos", Apelaciono veće Suda BiH održalo je sednicu po žalbi odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je osam Bošnjaka osuđeno na ukupno 60 godina zatvora zbog zločina nad srpskim zatvorenicima. Jovičić kaže da je provokacija da se baš na godišnjicu raspuštanja logora održava pomenuta sednica.

Slavuj je proveo u tom logoru 1.334 dana. Iz logora je pušten dva meseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 19. januara 1996.

- Premlaćivanja su bila svakodnevna, a krvave batine smo posebno dobijali na svaki pravoslavni praznik i kada Alija Izetbegović dođe u posetu, pa kad napusti logor. Alija je sletao helikopterom na heliodrom koji su logoraši sagradili - priseća se Slavuj.

U SARAJEVU 126 LOGORA

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je na području Sarajeva u ratu bilo 126 mesta gde su Srbi zatvarani i mučeni, od kojih su mnogi, nažalost, i preminuli. On smatra da je vreme da počnemo još snažnije da razvijamo kulturu sećanja na civilne žrtve, jer su ljudi koji su živeli na ovom području proganjani i mučeni samo zato što su Srbi.

PONOSAN Slavko Jovičić Slavuj, Foto Fejsbuk

Kaže da je razočaran jer su dželati koji su ubijali i premlaćivali zatvorenike dobili minimalne kazne, a osmorici muslimana izrečena je ukupna kazna zatvora od 60 godina.

- Žao mi je što nisu presuđeni i komandanti muslimanskih snaga sa sarajevske regije Vahid

Karavelić i Nedžad Ajnadžić koji su odgovorni za zločine u "Silosu" - kaže Jovičić.

On kaže da, nažalost, nije moglo ranije održati komemoraciju jer su muslimani pretili da će pobiti sve Srbe koji dođu da pale sveće pred "Silos".

- Isto tako smo godinama napadani u Dobrovoljačkoj ulici i u Tuzli na obeležavanju stradanja Srba. Bio sam prvi na ovim obeležavanjima i gađani smo kamenjem, lupani su nam automobili - priseća se Slavuj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a