U SERVISU BILO 400 VOLONTERA: Udruženje građana "Cezar" Srbac privlači mlade

O. NIKIČEVIĆ

19. 01. 2021. u 06:08

UDRUŽENjE građana "Cezar" Srbac osnovano je 2010. godine kao "Centar edukacije za aktivni razvoj" s ciljem da se osnaži volonterizam i da se bavi prevencijom maloletničkog prestupništva u Opštini Srbac.

У СЕРВИСУ БИЛО 400 ВОЛОНТЕРА: Удружење грађана Цезар Србац привлачи младе

Foto Privatna arhiva

Udruženje "Cezar" dva puta godišnje upisuje mlade za izučavanje stranih jezika i učešće u kreativnim radionicama glume, plesa, muzike, fotografija i slično, kaže izvršni direktor tog udruženja Tanja Šnjegota i dodaje da su mladi aktivno učestvovali u mnogobrojnim humanitarnim akcijama za pomoć oboleloj deci.

Šnjegota kaže da je pri udruženju "Cezar" 2013. godine osnovan Lokalni volonterski servis kroz koji je prošlo više od 400 volontera, koji su obavili više stotina volonterskih akcija. Od ove godine Šnjegota je ujedno i izvršni direktor Volonterskog servisa RS sa sedištem u Srpcu.

- Naša najuspešnija volonterska akcija je izgradnja Gradskog parka u Srpcu koja je trajala dve godine, u kome je postavljena bista Uglješi Kojadinoviću, preminulom velikanu jugoslovenskog glumišta iz srbačkog sela Razboj. U parku se nalaze mnogobrojni sadržaji kao što je letnja pozornica, odbojkaško igralište na pesku, fiksni sto za stoni tenis, prostor za roštiljanje, dečje parkovske igračke i slično - kaže Šnjegota i dodaje da je park hortikulturno uređen po nacrtu stručnjaka iz te oblasti.

PRIZNANjE OD OPŠTINE

PRE izgradnja Gradskog parka u Srpcu, na Bolničkom brdu površine oko 450 kvadrata takođe je izgrađen Omladinski park za decu iz ovog naselja, za šta je "Cezar" 2018. godine dobio opštinsko priznanje za Dan krsne slave opštine 14. oktobra.

Prilikom obeležavanja Međunarodnog dana volonterizma, volonterska knjižica nedavno je uručena načelniku Srpca Mlađanu Dragosavljeviću, a po drugi put za volontera godine proglašena je 19-godišnja Nadežda Gavrić. Diplome su dobili i Marko Ljuboja, Anđela Vujanović, Nikola Živanić, Nemanja Kralj, Marko Miljević, Sara Davidović i Ana Marija Ljubojević...

- Nije mi bilo teško da učestvujem u mnogim akcijama, tako da imam ukupno odrađenih 150 volonterskih sati, pa pozivam mlade da se uključe u naše akcije i tako pomognu lokalnoj zajednici, a ujedno će unaprediti i sebe - kaže Nadežda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)