ŽESTOK ODGOVOR NA UKRAJINSKE LAŽI OKO IKONE: Dodikov kabinet poručuje - Prestani da se igraš države, dosta je Tviter diplomatije

Srna

16. 01. 2021. u 11:53

ЖЕСТОК ОДГОВОР НА УКРАЈИНСКЕ ЛАЖИ ОКО ИКОНЕ: Додиков кабинет поручује - Престани да се играш државе, доста је Твитер дипломатије

Foto SRNA

KABINET srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se igra države i Tviter diplomatije i da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

- Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primer Uneskova Konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine - ističe se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Foto Novosti

Reagujući na ponovljene lažne optužbe ministra inostranih poslova Ukrajine, iz kabineta su još jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smernicama za implementaciju pomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne poseduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se podseća da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila „stavljena tačka na ovaj isfabrikovani problem“, kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

- Iz kabineta je eksplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mestu i vlasniku - navodi se u saopštenju.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

- Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije - konstatuje se u saopštenju.

Foto Srna

U saopštenju se podseća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

- U poslednjih mesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o poreklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno reč o ukradenoj ikoni te da je ista deo ‘nestale’ istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina - naglašava se u saopštenju.

Kabinet je još jednom pozvao ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neproverenim i nekredibilnim informacijama, kao i lažnim vestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MILE

16.01.2021. 12:45

Jako mi je žao naroda koji živi na teritoriji Ukrajine,da ih ovako brukaju političari i strašno je da neko proizvoljno kao taj nesretni ministar i ambasador Ukraine tako se ponašaju. Ne pišem ovo na pamet,nego me veže poznanstvo sa prvim ukrainskim ambasadorom za BiH gospodinom Anatolijem Šostakom,ako je živ,a nadam se da jeste sigurno nije sretan sa ovakvom politikom svoga naslednika.

naranca

16.01.2021. 13:06

''Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobij''------------kad su konjusari ista znali?