ŠTA SE KRIJE IZA AFERE „IKONA”?! Mračna pozadina teme o kojoj bruji region

Novosti online

25. 12. 2020. u 17:46

AFERA „ikona“ u BiH kreirana je kako bi se pokazalo da Srbi i Rusi čine nezakonite radnje, rekao je potpredsednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković.

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА АФЕРЕ „ИКОНА”?! Мрачна позадина теме о којој бруји регион

Foto SRNA

On je ocenio da se bespotrebno digla velika hajka u vezi sa ikonom koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplmatije Sergeju Lavrovu.

Ta hajka je očito nekima odgovarala i želeli su da nanesu štetu Republici Srpskoj, ali i dobrim odnosima koje Srpska ima sa Rusijom, rekao je Petković.

On je ocenio da su pojedinci u BiH jedva dočekali da prave hajku, pa su članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović pokušali da naprave i „slučaj“, a sami su odbili da se sretnu sa Lavrovom.

- Oni su odbili sastanak sa Lavrovom, pravdajući to da se ne poštuje BiH, a situaciju u vezi sa ikonom želeli su da prikažu kako Srbi i Rusi čine neke nezakonite radnje, kako se poklanja neka ukradena ikona i slično - istakao je Petković, prenosi RTRS.

On je rekao da je objavljeno saopštenje iz kabineta srpskog člana Predsedništva u kojem je navedeno da je reč o ikoni koja je u posedu jedne porodice već nekoliko godina, a u Srpskoj se nalazi duži niz godina.

Petković je napomenuo da je Lavrov svetski diplomata, te da je sigurno da Dodik nije naivan da poklanja nešto što je nezakonito i dovodi u pitanje svoj integritet i da se i on i Srpska pominju u negativnom kontekstu.

- Ubeđen sam da će se Milorad Dodik dokazati da nije reč ni o kakvoj krađi ili vrednoj umetnini, nego o jednom ličnom poklonu Lavrovu koji nema nikakvu veliku vrednost i da ćemo brzo okončati ovaj slučaj - rekao je Petković.

On je za Televiziju Hepi naveo i da je u BiH sve „slučaj“, pa tako i jedan poklon i nešto što je trebalo da bude dobra poruka.

Petković je kazao da se sve diže i na međunarodni nivo iz prostog razloga jer postoji sukob između Ukrajine i Rusije, a tu je uvek i taj „sukob koji tinja“ u BiH među konstitutivnim narodima, pa se sada i od poklona pokušao napraviti diplomatski skandal.

On je rekao da je uveren da će predsedavajući i srpski član Predsedništva, nakon što izađe iz bolnice gde se leči od virusa korona, sigurno dati dodatno saopštenje o tome od koga je dobio ikonu koja je poklonjena ruskom šefu diplomatije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKANOVIĆ TOKOM RATA ŽIVEO U LAZOVIĆEVOM DOMU: Zbog onoga što je učinio za mene, prvom sinu sam dao ime Danilo