OŠTAR GOVOR DODIKA PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI: Niko nam neće zabraniti da sanjamo svoju slobodu! (VIDEO)

Novosti online

24. 11. 2020. u 22:03

ОШТАР ГОВОР ДОДИКА ПРЕД САВЕТОМ БЕЗБЕДНОСТИ: Нико нам неће забранити да сањамо своју слободу! (ВИДЕО)

Foto: RTRS printskrin

DEJTONSKI sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svetskog rata - rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obraćajući se Savetu bezbjednosti UN.

- Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primenjuje - dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primenjivalo i u SAD.

- Visoki predstavnici su promenili Dejtonski sporazum, menjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka - poručio je Dodik.

Ponovio je da nigde ne piše da postoji Savet za implementaciju mira.

- Taj savet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone - istakao je Dodik i dodao da međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna reč ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

- Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigde ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije - kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

- Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane visoki predstavnik, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan, bošnjački narod - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da želi BiH sastavljenu iz dva entiteta i tri naroda.

- Ukoliko to nije moguće, niko nam neće zabraniti da sanjamo svoju slobodu - naglasio je Dodik.

On je poručio da Incka treba poslati kući i da "tamo uživa u apanaži koju je dobio na muci naroda u BiH".

Naveo je da su se večeras čuli i oni koji se lažno brinu o narodu Srpske.

- Kada je u pitanju Ustavni sud, samo radite ono što radite i u svojim zemljama u Ustavnim sudovima - rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje i žali za svakom žrtvom rata, bez obzira kojoj naciji pripada.

- Završen je rad Haškog tribunala u kome su Srbi osuđeni na hiljadu i sto godina robije, a Bošnjaci četrdeset i nešto godine. To nije srazmerno ratu koji je ovde bio. Imate čoveka koji je u Srebrenici ubijao Srbe o čemu postoje video zapisi, a njega Incko i njegovi šefovi iz SDA smatraju "majkom Terezom", dok je svaki Srbin monstrum koji treba da bude kažnjen tako što će biti uvučen u zemlju u kojoj neće imati prava. Na to ne pristajem kao predstavnik svog naroda - kaže Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska za evropski put BiH i da sva buduća rešenja moraju biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Kada je reč, kaže Dodik, o formiranju novih organa na nivou BiH, onda Incko neće da navede da to mogu samo uraditi strane koje su potpisale Dejtonski mirovni sporazum.

- Dakle, to su Republika Srpska i Federacija BiH, a nikako Incko. Zašto je Incko kršio međunarodno pravo? Biće pronađen način da u pravičnoj pravosudnoj proceduri zatražimo i odbranimo svoja prava. Sada znamo da veliki svet podržava veliku imaginaciju koja se zove visoki predstavnik - rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On ja naveo da podržava suštinsku reformu Izbornog zakona BiH, a ne onu koju zagovara Incko.

- Ova reforma mora poći od jedne suštinske stvari, a to je da ljudi moraju biti vidljivi u zajedničkim institucijama BiH. Ako to nemate, mislim da smo dobro trasirali put ka nestanku BiH. Neću prihvatiti satanizaciju Srba u Srbiji i Republici Srpskoj i ono što nije u i njegovom interesu, jer je srpski narod slobodarski i želi da gradi dobru BiH bez visokog predstavnika - kaže Dodik.

On je napomenuo da su izbori u BiH, nakon građanskog rata, bili slobodni i fer, što je ocijenio i OEBS i upitao ko je Incko da tumači izbore i kako se bira Centralna izborna komisija.

- BiH saslužuje mir i slobodu kao slobodna zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve izvan toga je zgrožavanje slobode i mira. Republika Srpska nema ratni plan i plan secesije, ali nam Incko neće zabraniti našu imovinu - rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je čuo sagovornike u Savetu bezbjednosti UN čije narode i zemlje poštuje.

- Nažalost, Incko je shvatio da ima podršku, a ne Dejtonski sporazum. Tu jeste problem, jer on urušava Dejtonski sporazum, ali kada budem imao priliku boriću se za svoj narod jer je častan i slobodarski. BiH može da opstane sa dva entiteta i tri naroda, dok Hrvati ne zatraže svoj entitet što bi bio pošteno i fer - rekao je Dodik i naveo da ne podržava ratne zločine.

Kada je reč o tabli koja je na Palama postavljena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je naveo da je postavljena kada Karadžić nije presuđen i pozvao Incka da je, kada bude spreman, zajednički skinu.

On je ponovo da podržava Dejtonski mirovni sporazum, evropski put BiH, ali ne i članstvo u NATO savezu.

- Zajednički moramo očuvati mir na ovim prostorima za šta se svesrdno zalažem - zaključio je Dodik.

Dodik se obratio na sastanku video linkom i ovo je prvi put da se jedan zvaničnik iz Republike Srpske obrati Savetu bezbjednosti UN.

Anketa

Da li smatrate da je Donald Tramp pokraden na izborima?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ivan

26.11.2020. 01:12

Bilo bi pravedno da i Hrvatska dobije jedan deo teritorije tj. entitet na kojem živi većinski Hrvatski narod. Mi u Srbiji mislimo da je to jedino pravo rešenje ali ne i da neko jedan narod postavlja iznad druga dva koja u toj zajednici naroda živi. Drugo niko nema pravo da tri naroda prisiljava da žive zajedno u nekoj kvazi državnoj tvorevini ako oni to ne žele, pa zvala se ona i BiH. Bih mora da pretrpi promene tako što će Republika Srpska pripasti Srbima, teritoriju gde žive Hrvati Hrvatima i deo gde žive Bošnjaci Bošnjaci a. Tek onda kad se pristupi rastavljanju može da dodje do sastavljanja tj. do toga da svaki nezavisni entitet može po svojoj volji da saradjuje sa druga dva entiteta i kroz ekonomiju i kulturnu saradnju podignu nivo komunikacije do nivoa do kojeg oni sami žele da saradjuje. Jedino će takva saradnja biti jedino ispravna saradnja u kojoj će svaki entitet tj. država za sebe da gradi svoju ekonomiju i podiže stepen svoje svesti, saradnje i suživota sa drugim državama oko sebe . BiH je bila tvorevina koju su decenijama gradili podjednako sva tri naroda i pravedno je da svaka od ova tri naroda dobije svoj deo koji joj po pravu i pravdi pripada.

buki

28.11.2020. 20:10

@Ivan - Mislim da su Hrvati potpuno nezasluženo dobili onoliku Hrvatsku i da im nikako ne bi trebalo dati još. Osim toga, nijedan Hrvat nije proteran iz bilo koje bivše republike i zaista nema potrebe da se Hrvatska proteže do poslednjeg Hrvata. Srba je samo iz Hrvatske i BiH proterano preko milion, sa kosova 250.000 i nisu dozvolili ni da ostanu da žive na svojim ognjištima, a kamo li da se srpski narod izjasni gde želi da pripadne. I pored toliko proteranih i ubijenih Srba, opet ih je u bivšim republikama ostalo da živi (kako, to samo oni znaju) veliki broj, pa bi mogao i neki Hrvat živeti van granica Hrvatske.