KAFIĆI "POD KLJUČ", RADNICI NA BIRO!: Ugostiteljstvo i turizam u Republici Srpskoj u velikom problemu zbog epidemije

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2020. u 10:20

NOVI talas virusa korona doneo je veliku glavobolju u sektoru ugostiteljstva i turizma.

КАФИЋИ  ПОД КЉУЧ, РАДНИЦИ  НА БИРО!: Угоститељство и туризам у Републици Српској у великом проблему због епидемије

Foto D. Pozderović

Na desetine lokala po Srpskoj se zatvorilo, dok na stotine konobara i radnika u ugostiteljstvu ide na Biro rada. Razlog je smanjen obim posla usled korone i primena zaštitnih mera, kaže, za "Novosti", Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS.

- Sa terena nam svaki dan stižu informacije o zatvorenim lokalima i otpuštenim radnicima. Samo je u Banjaluci zatvoreno desetak lokala jer prosto se ne isplati raditi.

Vlasnici ne mogu zaraditi novac da plate radnike i sve obaveze državi, jer nema toliko posla. Imaju i kraće radno vreme i smanjen kapacitet lokala - ističe Tatić.

On kaže da ograničavanje radnog vremena ugostitelja do 22 sata znači da na mesečnom nivou ugostitelji rade manje pet radnih dana.

- Na hiljade radnika u ugostiteljstvu je u strahu. Procena je da će oko 2.000 radnika, ako se nastavi ovako loš trend sa koronom, ostati bez posla do decembra meseca. Već sada u kafićima radi sve manji broj ljudi. Gde su nekada radila tri konobara u smeni sad radi jedan - ističe Tatić.

KATANAC Zatvoreni lokali, Foto D. Pozderović

On kaže da očekuje da RS stane iza sektora ugostiteljstva i turizma, kao što su to uradile susedne zemlje.

- Slovenija plaća radnike u ugostiteljstvu i turizmu po 630 evra, jer su im zabranili i ograničili rad. U Hrvatskoj se plaća radnik 500 evra jer nema sada posla. Ako naše institucije žele da sačuvaju ovaj sektor koji zapošljava oko 15.000 radnika onda se mora i pronaći novac za plate - ističe Tatić.

MASOVNO ODJAVLjUJU RADNIKE

VELIKI broj ugostitelja je već počeo proces zatvaranja objekata, i odjavljivanja radnika, koji će potom biti prijavljeni na Biro rada i prepušteni državnom budžetu, poručuju iz "Horeke" i dodaju da ukoliko do 6. novembra ne budu sistemski rešili ove probleme, biće prinuđeni da kolektivno zatvori objekte, odnosno ugasimo ovaj sektor privrede u RS i čekaju bolje dane.

Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva "Horeka RS" obratilo se srpskom članu PBiH kako bi još jednom ukazali na veliki problem u tom sektoru.

- Na sastanku održanom 13. oktobra sa vama, uz prisustvo ministara finansija RS i trgovine i turizma RS obećana nam je pomoć u delu poreza i doprinosa za zaposlene u ovom sektoru, kao i jednokratna pomoć za hotele i turističke agencije. Ni nakon 20 dana od tog dana, ništa se nije dogodilo, mada ste obećali da će u roku od sedam dana, do novog sastanka sve biti rešeno. Nije rešeno ništa - ističe se u pismu "Horeke".

Dalje kažu da sve veći broj poslodavaca, zbog nemogućnosti ispunjavanja pristiglih obaveza, zbog ograničavajućih mera i skraćenog radnog vremena, a radi kojih je smanjen kapacitet do 70 odsto, beži u sivu zonu, tako što prijavljuju radnike na dva ili četiri sata dnevno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili