NOVI BILANS U REPUBLICI SRPSKOJ: Koronom zaraženo još 648 osoba, devetoro umrlo

B. S.

30. 10. 2020. u 15:46

U POSLEDNjA 24 časa u Republici Srpskoj je potvrđeno 648 slučajeva virusa korona, a testirano je ukupno 1227 laboratorijskih uzoraka.

НОВИ БИЛАНС У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Короном заражено још 648 особа, деветоро умрло

Foto: D. Pozderović

Radi se o 338 muških i 310 ženskih osoba od kojih je 126 mlađe, 451 srednje i 71 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta, 189 osoba je iz Banjaluke, 67 iz Trebinja, 61 iz Bijeljine, 32 iz Gradiške, po 27 iz Zvornika i Foče, 25 iz Teslića, 23 iz Doboja, 21 iz Prnjavora, 16 iz Laktaša, 15 iz Bileće, po 11 iz Bratunca, Mrkonjić Grada i Prijedora, 10 iz Šipova...

- Više od polovine testiranih je pozitivno što govori o brzini prenošenja bolesti u ovom momentu, i potrebi hitnog zaustavljanja takvog širenja - kazala je epidemiolog Jela Aćimović.

Ona je podvukla da se i sa simptomima koji liče na običnu prehlčadu, ne treba kretati i ići na posao ili u školu.

- Oko 80 odsto obolelih ima blagu sliku, ali treba pratiti stanje i u slučaju pogoršanja da se jave lekaru - rekla je Aćimović.

U poslednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet smrtnih slučajeva, a radi se o sedam muškaraca i dvije žene srednje i starije životne dobi iz Prijedora, Krupe na Uni, Novog Grada, Bijeljine, Sokoca, Istočne Ilidže, Banjaluke, Teslića i Doboja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 17.004 slučajeva virusa korona, a preminula je ukupno 409 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 661, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 250, a u opštim bolnicama 411.

- Imamo nastavak nepovoljnih brojki. Obavićemo sastanak sa pojedinim lokalnim štabovima da pređemo epidemiološku situaciju i mere, te razmotrimo pooštravanje postojećih ili donošenje novih- rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

U nekim opštinama u RS su, istakao je Zeljković, brojke išle i do 80 dosto potvrđenih slučajeva od broja testiranih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)