INTERVJU Nenad Stevandić: Protiv CIK slede prijave

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2020. u 11:41

PROSLAVILI smo pobedu protiv Centralne izborne komisije BiH i idemo na izbore. Nećemo odustati dok ne isteramo pravdu i ne budu kažnjeni svi oni u CIK, koji su nezakonito pokušali da izbace Ujedinjenu Srpsku sa predstojećih izbora, kaže za "Novosti" Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske.

ИНТЕРВЈУ Ненад Стевандић: Против ЦИК следе пријаве

Foto D. Pozderović

- Pred izbore 2018. godine CIK je pokušao da me skine sa liste, ali bezuspešno. Poslednji pokušaj je samo nastavak napada na one koji imaju podršku u vlastitom narodu, a s ciljem da se stvori mesto onima koji koketiraju sa sarajevskom čaršijom - kaže Stevandić.

Da li slede krivične prijave za članove CIK?

- Naravno! U stranci razmatramo mogućnost da oni koji radili ovakve podvale budu sankcionisani. I da im to bude poslednji put. Odgovaraće za svoje postupke. Tražimo najbolji način za procesuiranje ovakvih stvari. Prijave slede.

Hoće li zbog korone biti odloženi predstojeći izbori?

- Verujem da neće. Evo CIK i ovde ima veliku odgovornost jer su pomerili izbore za novembar i nisu održani ranije kad smo imali minimalan broj zaraženih. To je odgovornost koju moraju da snose.

Nakon odlaska poslanika Nenada Nešića iz Srpskog kluba u PBiH da li je uzdrmana pozicija vladajuće koalicije u Sarajevu?

- Nismo uzdrmani. Srpski klub je stabilan i nastavlja da radi na zaštiti interesa srpskog naroda i RS. Naša pozicija u institucijama BiH se temelji na jedinstvu. Ako ima jedinstva, imamo dobru poziciju, ako nema jedinstva, naši protivnici su u dobroj poziciji. Svi oni koji ne žele da grade srpsko jedinstvo pomažu našim protivnicima.

Kakva je budućnost BiH pred obeležavanje 25 godina od potisivanja "Dejtona".

- BiH može napred samo u varijanti u kojoj postoji ravnoteža između unitarizma, koji zagovara bošnjačka politička elita i separatizma koji je odgovor na pokušaj dezavuisanja prava Srba i Hrvata. Ako se postigne ravnoteža i ukoliko bošnjački političari odustanu od megalomanskih ambicija da moraju vladati drugima, BiH će biti stabilna.

OČEKUJEMO 40.000 GLASOVA

o KAKAV rezultat očekujete na izborima?

- MI smo brend koji po svim anketama i opozicije i vlasti jedini raste. Očekujmo preko 90 odbornika u čitavoj RS, nekoliko načelničkih pozicija i pobedu koalicionih kandidata SNSD i US. Procena je da ćemo imati rast oko 200 odsto u odnosu na prošle izbore, a što bi značilo da dobijemo oko 40.000 glasova.

Mogu li Srbi sami da odlučuju o svojoj sudbini u BiH?

- Mogu i hoće. Za Srbe sa ove strane Drine je svetinja naše pravo da odlučujemo o svojoj sudbini. Nemojte misliti da ga nećemo iskoristiti.

Nedavno ste se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

- Imao sam čast u nekoliko navrata da razgovaram sa predsednikom Vučićem, i u Banjaluci i Drvaru i Beogradu. Posebno su značajni razgovori na Andrićevom vencu koji je pijedestal srpskog jedinstva. Jačanje Srbije, kao i mudro vođenje, bitni su faktori opstanka Srba na svim prostorima. Jaka Srbija i mudar predsednik je formula da Srbi idu napred ma gde bili. Kada je Srbija jaka sa odlučnim rukovodstvom, onda i RS mnogo lakše diše.

o Kažu da kopirate SNS u kampanji?

- Nije sramota koristiti modele dobre kampanje, a SNS ima odlične kampanje. Ne zaboravite i da smo mi stranka koja ima sporazum sa SNS na nivou poslaničkih grupa i odličnu saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a