VODILI PRIVATNU ISTRAGU! Sokočani, kojima je pod automobil podmetnuta bomba, pretukli sugrađanina

V. BLAGOJEVIĆ

26. 10. 2020. u 06:34

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu pustilo je na slobodu Ognjena Orašanina, Sašu Karadžića i Stefana Delića iz Sokoca, koji su uhapšeni zbog sumnje da su napali i pretukli Marka Borovčanina, nanevši mu teške telesne povrede.

ВОДИЛИ ПРИВАТНУ ИСТРАГУ! Сокочани, којима је под аутомобил подметнута бомба, претукли суграђанина

Policija privodi osumnjičene / Foto RTRS

Neven Kramer, portparol OJT Istočno Sarajevo, kaže da su sve trojica ispitana u svojstvu osumnjičenih za nanošenje teških telesnih povreda.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac je ocenio da nema osnova za određivanje pritvora i u nastavku postupka oni će se braniti sa slobode - rekao je Kramer.

Napad se dogodio u petak uveče ispred apoteke u Sokocu, gde su osumnjičeni presreli Borovčanina i brutalno ga pretukli. Izudarali su ga po glavi i celom telu, i šutirali nogama dok je ležao na zemlji.

U policiji sumnjaju da je motiv napada svojevrsna privatna istraga koju su Orašanin i ekipa pokrenuli nakon što je 17. oktobra ispod Karadžićevog automobila "ford galaksi" u Podromaniji kod Sokoca pronađena eksplozivna naprava, velike razorne moći. Srećom, bomba se nije aktivirala, jer je na vreme uočena. Policija je odmah evaukisala građane i bomba je deaktivirana i uklonjena.

Uviđajem je utvrđeno da je bomba bila podmetnuta ispod suvozačevog sedišta, zbog čega u policiji sumnjaju da je na meti napadača bio Orašanin koji je često u društvu sa Karadžićem.

Policija je o tome pokrenula detaljnu istragu, a celi slučaj je kvalifikovan kao pokušaj ubistva. Veruje se da Orašanin i ekipa želeli da pre policije dođu do informacija o osobama koje stoje iza podmetanja eksploziva, te su se zbog toga okomili na Borovčanina.

Orašanin je vlasnik ugostiteljskog objekta u Sokocu, a u policijskim evidencijama je označen kao kriminogena osoba koja se dovodi u vezu sa više krivičnih dela. Bio je pod istragom da je 2003. godine, zajedno sa ubijenim Mladenom Ćehom, pucao na Ratomira Ratu Spaića, koji je likvidiran 2006. godine. U više navrata je hapšen zbog sukobljavanja sa vlasnikom sokolačke picerije "Viktorija" Zoranom Čolovićem zvanim Čavka. U Srbiji je privođen 2007. godine, zajedno sa još nekoliko Sokočana, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa učešćem u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, vlasnika beogradskog fudbalskog kluba Bežanija, ali su svi pušteni u nedostatku dokaza.

Karadžić takođe ima kriminalni dosije. Osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog udruživanja u grupu radi međunarodne trgovine oružjem. Tada je priznao da je za novac izradio dve "telefonske bombe", koje je trebalo biti transportovane u Holandiju.

ODBIO HOSPITALIZACIJU

NAKON premlaćivanja Marku Borovčaninu je ukazana lekarska pomoć u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu. Lekari su konstatovali da je zadobio kontuzione povrede glave i predložili hospitalizaciju, koju je on odbio i otišao kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)