SIMBOL BRATSKE LJUBAVI: Srbi u Ugljeviku crkvu koju su im Rusi ostavili šire u manastir

V. M.

24. 10. 2020. u 02:06

EPISKOP zvorničko-tuzlanski, Fotije, sa načelnikom Ugljevika, Vasilijem Perićem i rukovodstvom Rudnika i TE „Ugljevik“, posetio je manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, čiji je kompleks u izgardnji.

СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: Срби у Угљевику цркву коју су им Руси оставили шире у манастир

Foto: V. Mitrić

Ruski hram Svetog Aleksandra Nevskog sagradili su ruski vojnici iz sastava međunarodnih vojnih snaga SFOR, koji su bili u mirovnoj misiji u Ugljeviku od 1996. do 2000. godine.

-Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve blagoslovio da ovaj hram bude manastir zbog značaja koje ima , kao mesto srpsko-ruskog prijateljstva -rekao je za „Novosti“ vladika Fotije. -Razgovarali smo sa načelnikom Ugljevika i rukovodtsvom RiTE „Ugljevik“ da nam pomognu oko obnove manastira, uređenja porte i još oko nekih radova unutar konaka, da bi jednog dana mogao da živi monah i da to bude mesto stalne molitve.

Episkop Fotije smatra da je za svako radovanje i poštovanje, „ jer će ovaj manastir biti mesto susretanja pravoslavnih Srba i Rusa“.

Foto: V. Mitrić

-Na nekim mestima se podižu spomenici i druga znamenja a mi želimo da ovaj manastir bude  mesto rusko-srpskog prijateljstva. Manastrir nas najdublje povezuje, molitva, pokajanje i druge svete tajne naše Pravoslavne crkve ističe zvorničko – tuzlanski vladika.

Načelnik Ugljevik Vasilije Perić kaže da je za sve, u ovom delu RS, „ zadovoljstvo jer je manastir značajno istorijsko mesto koga su izgradili ruski vojnici koji su čuvali mir posle odbramenog rata“.

-Narod Ugljevika je zahvalan, ruskim oružanim snagama koji su odmah posle ratnih sukoba biti ovde i čuvali mir. Ovo mesto je mesto duhovnosti srpskog naroda, ali i mesto prijateljstva srpskog i ruskog naroda i zato treba da posvetimo pažnju  daljoj izradnji manastira i proširenju porte - rekao  je Perić koji je i zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.Zahvalni smo episkopu Fotiju, koji je uložio napor da bi manastir bio sagrađen.

Foto: V. Mitrić

Direktor RITE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da će ovaj privredni gigant pomoći dalju izgradnju manastrira.

- Poklonićemo i deo zemljišta koji je u posedu naše firme a upravo je ona najveći dobrotvori za igradnju manastira, i tako ćemo se i u narednom periodu odnositi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi priča Stojanović.

Izgradnja jednobrodnog hrama počela je 1996. godine po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove. Dimenzije hrama su 8,5 sa pet metara, sagrađen je od drveta, pokriven aluminijumskim limom i ima zvonik sa sedam zvona. Ikonostas i ikone u hramu izradili su ruski vojnici čija imena nisu poznata. Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okiru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine. Posle njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, bogomolja je ,po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripala Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj SPC.

  Svetac kom je posvećen manastir poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj i Srbiji i u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri