DODIK TESTIRA KOALICIJU: Šta treba da pokažu predstojeći lokalni izbori za vladajući savez u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 09. 2020. u 14:40

LOKALNI izbori u novembru pokazaće šta vladajućoj koaliciji u RS donose nove snage poput SPS i DEMOS, koje su nastale iz DNS i SP, dugogodišnjih glavnih partnara SNSD.

ДОДИК ТЕСТИРА КОАЛИЦИЈУ: Шта треба да покажу предстојећи локални избори за владајући савез у Републици Српској

foto SNSD

Predstojeći izbori pokazaće, kako kažu sagovornici našeg lista, na koga u vladajućoj koaliciji, Milorad Dodik lider SNSD, može ozbiljno da računa pred opšte izbore za dve godine.

Politički analitičari tvrde i da je moguće "provetravanje" vladajuće koalicije ukoliko neko od partnera ne pokaže snagu na terenu. Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je očigledan trend usitnjavanja partija koje čine vladajuću koaliciju.

- Dok ste na prošlim izborima imali tri ili četiri relevantne partije iz ovog bloka, na sledećim izborima taj broj će biti šest do sedam. Veliko je pitanje hoće li sve ove partije preći izborni prag i ući u skupštine opština i gradova. U skladu sa ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima, moguće je očekivati i promene u vladajućoj koaliciji.

OČEKIVANjA Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

Na ovaj zaključak nas navodi dosadašnje ponašanje Milorada Dodika, koji se vrlo brzo nakon političkog pada svojih političkih prijatelja, odricao istih i zaboravljao da su ikada bili u dobrim političkim odnosima. Ovaj scenario je moguće očekivati i nakon lokalnih izbora. Tako da, ukoliko stvari posmatramo iz te perspektive, sasvim je jasno da će ovi lokalni izbori u određenoj meri predstavljati pripremne izbore za 2022. kada nas očekuju Opšti izbori - pojašnjava Antić.

REŠENjE U PODIZANjU CENZUSA

RAJKO Vasić kaže da je ključ političke scene u RS podizanje cenzusa, jer bi se tada rešili svih političkih parazita i iluzija da neko koristi velikoj stranci.

- Ovi lokalni izbori u RS nisu merilo za bilo šta, jer SNSD i stranke vlasti su toliko nadmoćne, da opozicija sa njima ne može uopšte ozbiljno razgovarati o predstojećim izborima ili rezultatima - kaže Vasić.

Rajko Vasić, član GO SNSD, kaže da lokalni izbori nisu samo test za male stranke već i za velike, jer će se sad videti koliko ozbiljno prilaze izborima ili su se opustile. On ne misli da će biti "provetravanja" vladajuće koalicije nakon izbora.

STAV Rajko Vasić, foto RTRS

- Velike stranke koje su na vlasti znaju da im trebaju manje partije u određenim političkim situacijama. Opet, na opštim izborima male stranke ne donose ništa velikim strankama i to se jednostavno vidi kad se saberu cifre. Velike partije poput SNSD nemaju koristi od malih, ali politički gledajući, moraju ih imati na terenu i trpeti - pojašnjava Vasić.

Jedna od stranaka koja prvi put izlazi na izbore je SPS. Saša Kondić, šef Povereništva SPS za Banjaluku, kaže da će ova stranka postići odličan rezultat na izborima, a u Banjaluci će biti istorijski rezultat.

- Ne bavimo se šupljim pričama, okupljamo građane, rešavamo probleme i pomažemo delima, a ne samo rečima i praznim obećanjima. To je ono što su Banjalučani prepoznali u našoj partiji, to je politika koju razumeju i prihvataju mladi ljudi ovog grada - poručio je Kondić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a