BJELICA, NAČELNIK SOKOLCA O HAPŠENJU SRBA: Ovde nije bilo ni logora, ni zatvora!

S. M.

17. 09. 2020. u 14:00

DELOVANjE agencija i službi BiH u noćnim satima sa holivudskim primesama i scenografijom, ne pridonose onome što ljudi nastoje da grade, a što se često naziva suživot.

БЈЕЛИЦА, НАЧЕЛНИК СОКОЛЦА О ХАПШЕЊУ СРБА: Овде није било ни логора, ни затвора!

Foto: Opština Sokolac

Koliko samo štete međuljudskim odnosima nanosi konstantno podgrijavanje strasti i emocija.  Kako govoriti o projektima sa mladim ljudima iz Sarajeva? Kako graditi i uređivati prostor za alpiniste, penjače, na Romaniji? Kako unapređivati turističke potencijale? Realizovati privredne projekte, kaže za Novosti Milovan Cicko Bjelica načelnik Sokolca, nakon što je na području ove opštine uhapšeno devet Srba pod sumnjom za ratni zločin. 

- Dok se dugim cevima upada u kuće ljudi, dok svako može biti priveden samo zbog sumnje i držan koliko kome padne na pamet. Ponovo se šetaju neki agenti u civilu, kao u mračna vremena Udbe. Takvim delovanjem stvara se animozitet i podozrenje prema svima koji su nepoznati a došli su u našu opštinu i grad. Zbog javnosti Republike Srpske i BiH, želim da poručim da ubrzaju i završe više sa svim predmetima i optužbama. Da ne prave alibi za svoj nerad. Da prestanu da zarad svojih primanja i privilegija otežu sa predmetima, brinući se jedino za ličnu egzistenciju, i ono „šta kad nestane predmet?”, pita Bjelica. 

On kaže da sugrađane i komšije, kao i javnost  podseća da u Sokocu nije bilo logora niti zatvora za tada Muslimansko stanovništvo.

- Stanovnici sokolačkog sela Vrhbarje na granici sa Rogaticom, u ratnim godinama živeli u dobrim odnosima sa komšijama Srbima, jedan dio je pred kraj rata, zbog nedostatka hrane otišao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, što su zabeležile i TV ekipe. Kad je rat završen, oni su se vratili i dalje žive sa komšijama Srbima. Zbog blizine linije fronta, a na inicijativu predsednika susjedne opštine Olovo Dževada Abazovića, privremeno je evakuisano muslimansko stanovništvo sokolačkih mesnih zajednica Knežine i Kaljine, na teritoriju Olova, dok su se srpski civili iz Olova sklonili na teritoriju Sokoca. Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jedan deo Srba se vratio u Olovo, a najveći broj Bošnjaka u Sokolac. Nesreća i zlo koje je zadesilo stanovnike sela Novoseoci, deo je kruga zla koji traje i koji mora biti prekinut dobrim delima i čojstvom - poručio je Bjelica. 

On kaže da usijane glave kojih ima u svim ratovima i kojih je nažalost bilo i u ovom moraju odgovarati. 

- Za pomenuti zločin Vojska RS je trebala kazniti naredbodavce i direktne izvršioce. Oni su se oglušili o naredbe viših vojnih i civilnih vlasti RS. Pravdati ili pokušavati opravdati jedno zlo drugim, nije nešto što će dovesti do pravde i civilizovanog odnosa prema prošlosti. Odnos Srba i Bošnjaka u Sokocu i na prostoru Romanije i Glasinca ne sme biti posmatran isključivo kroz primjere lošeg i pogrešnog koje smo učinili jedni drugima, već je važno sagledati širu sliku i istoriju odnosa, te svakodnevno raditi na prevazilaženju lošeg i izgradnji dobrog - poručio je Bjelica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice