GREŠKOM VEĆA NOVO SUĐENJE: Vrhovni sud ukinuo presudu Iliji Miliću za ubistvo Vasilja Kneževića (35)

O. MATAVULj

08. 09. 2020. u 13:06

VRHOVNI sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu Iliji Miliću (72), iz Kotor Varoša, kojom je osuđen na 16 godina i devet meseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87).

ГРЕШКОМ ВЕЋА НОВО СУЂЕЊЕ: Врховни суд укинуо пресуду Илији Милићу за убиство Васиља Кнежевића (35)

Foto Glas Srpske

Presuda je ukinuta nakon što je sud uvažio žalbu odbrane. Predmet je vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci, a odbrana insistira da to bude pred drugim većem, o čemu će se naknadno odlučiti.

U odluci, Vrhovni sud navodi da je Okružni sud počinio bitne povrede u tretmanu tužilaštva i odbrane.

- Prvostepeni sud je odbio predlog odbrane da izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog. Kao dokaz je prihvaćeno veštačenje koje je provelo tužilaštvo, ali je odbijen predlog odbrane za isto veštačenje. Time je došlo do povrede jednakosti u postupanju, jer odbrani nije pružena mogućnost izvođenja dokaza - navodi sud.

Zločin se dogodio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. Milić je u zasedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dvaju porodica zbog vodovoda.

U optužnici se navodi da je Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao, Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Dva metka pogodila su ga u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mestu je ostao mrtav.

Foto Glas Srpske

Vasilj Knežević

Milić je s puškom otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Nakon toga je ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući, Nedeljka je uočio ispred pa je i prema njemu ispalio rafal, ali ga nije pogodio. Nedeljko je pobegao u kuću, da bi ubrzo stigla policija i uhapsila Milića.

Zanimljivo je da je pet dana pre ubistva Vasilj uhapšen nakon što je razbio staklo na Milićevom terencu "micubiši pajero", i zapalio mu seno.

DEČAK S PLANINE

O VASILjU Kneževiću je pre 20 godina snimljen dokumentarni film "Dečak sa planine", koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o njegovom životu i opasnom hobiju - razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji Vlašićkog fronta, gde je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode. Jedini prozor u svet bio mu je mobilni telefon, čiji punjač mu je pre 15 godina eksplodirao u ruci, usled čega je ostao bez šake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a