KO JE, STVARNO, UBIO BOKSERA? MUP RS proverava da li je Milenko Lakić usmrtio Slobodana Ilića

O. MATAVULj

17. 08. 2020. u 09:30

INSPEKTORI MUP RS nedavno su u fočanskom zatvoru saslušali Milenka Lakića zvanog Laki zbog priznanja da je ubio boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, a ne Jugoslav Eraković, koji je za taj zločin već odležao 12 od 18 godina zatvora, na koliko je osuđen.

КО ЈЕ, СТВАРНО, УБИО БОКСЕРА? МУП РС проверава да ли је Миленко Лакић усмртио Слободана Илића

Foto: O. Matavulj

Lakić, koji u Kazneno-popravnom zavodu Foča izdržava 35-godišnju kaznu, saslušan je po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, koje je i vodilo istragu o ubistvu Ilića. U tužilaštvu pojašnjavaju da se postupalo po prijavi koju je podneo advokat Duško Tomić, nakon što mu je Lakić pred svedocima priznao da je on ubio Ilića, a ne Eraković.

- U cilju rešavanja navedene prijave MUP RS, upućen je zahtev za postupanje, kako bi se izvršile provere tih navoda - rekla je sekretar RJT Dragica Tojagić.

Naglašava se da su, po pitanju presude Erakoviću, pred sudovima već odbijeni iscrpljeni svi vanredni pravni lekovi i apelacija.

- Poslednji vanredni pravni lek, odnosno zahtev za ponavljanje postupka Erakoviću, koji je imao sličnu sadržinu kao i Tomićeva prijava, odbacio je Okružni sud u Banjaluci 20. maja ove godine - rekla je Tojagićeva.

Advokat Goran Nešković, jedan od Erakovićevih branilaca, za "Novosti" kaže da je na to rešenje suda podneo žalbu.

- Žalba je podneta Vrhovnom sudu RS, koji još nije doneo nikakvu odluku. Mi insistiramo na ponavljanju postupka jer smo i tokom suđenja 2008. tvrdili da je Eraković nevin, da je imao alibi, a sada su se pojavili i novi svedoci, što sud mora uzeti u obzir - rekao je Nešković.

OKORELI UBICA

Milenko Lakić važi za jednog od najokorelijih ubica u BiH. Presudom Suda BiH osuđen je na 35 godina zatvora jer je kao član kriminalne grupe Zijada Turkovića počinio više krivičnih dela. Dokazano je da je počinio ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija 2010. godine, te učešće u ubistvu Rajka Milovanovića, Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Kortez. Policija je protiv njega podnela prijave i za ubistva Ratomira Rate Spaića, Mladena Ćehe i Marijane Kovačević, te Milijana Marinkovića, ali optužnice nikada nisu podignute.

Ovo nije prvi put da se Lakić pominje kao ubica Bobana Ilića. To je 2013. godine u javnosti iznosio njegov cimer iz pritvorske jedinice KPZ Mostar Mladen Džidić. Naime, istražni organi su u to vreme prisluškivali njihove razgovore u ćeliji. Lakić se cimeru "hvalio" brojnim zločinima, a kada su snimci izvedeni kao dokaz na sudu, Lakić je tvrdio da je znao za snimanje i da je namerno pričao o zločinima, optužujući cimera da radi za Tužilaštvo BiH. Džidić je odgovorio pismom u kojem je, između ostalog, naveo:

- U Foči je Eraković, koji leži nevin 18 godina za ubistvo koje si ti počinio. I to ima snimljeno, kako se hvališ kako si nekog boksera upucao nekoliko puta u autu, pa za lanac ga izvukao i overio. "Džetom" si pobegao, a DNK od Erakovića ostavio u autu - napisao je Džidić.

U Ilićevom ubistvu učestvovale su najmanje dve osobe. Čak je i majka ubijenog Radojka Ilić, nakon Erakovićevog hapšenja 2008, izjavila da je više umešanih u ubistvo pominjući i "izvesnog Lakija". Koliko u Lakićevom priznanju ima istine, pokazaće dalja istraga, koja bi morala da odgovori da li je Eraković 12 godina ležao u zatvoru za zločin koji nije počinio...

Foto: Sud BiH

Milenko Lakić

 

DNK KAO KRUNSKI DOKAZ

 

Zanimljivo je da je Eraković za ubistvo Ilića uhapšen nakon što se, na poziv policije, vratio s puta za Beograd kako bi se odazvao na saslušanje. Od tada je u pritvoru. Tokom suđenja krunski dokaz protiv njega bio je DNK koji je otkriven na nagorelom duksu, fantomci i rukavicama pronađenim u zapaljenoj "džeti" koju su ubice koristile. Ti tragovi su se poklopili sa Erakovićevim DNK. Tokom suđenja odbrana je osporavala DNK sumnjajući da je podmetnut. Pojašnjavali su da je odeća veštačena u Tuzli i Banjaluci, kada na njima nije pronađen nikakav DNK trag. Tek šest godina kasnije DNK na toj odeći pronašli su veštaci Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

O. MATAVULj

Foto O. Matavulj

Za ovaj zločin Eraković odležao 12 godina zatvora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna