BEOGRAĐANI ULEPŠAVAJU BANJALUKU: Ovo će biti novi simbol najvećeg grada u Srpskoj (FOTO)

S. M.

12. 08. 2020. u 16:00

ARHITEKTONSKI tim iz Beograda pobednik je međunarodnog konkursa za idejno rešenje buduće multifunkcionalne dvorane/kongresnog centra u konkurenciji od 110 prijavljenih rešenja iz celog sveta.

БЕОГРАЂАНИ УЛЕПШАВАЈУ БАЊАЛУКУ: Ово ће бити нови симбол највећег града у Српској (ФОТО)

Foto: Grad Banjaluka

Ovo je saopštio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tokom predstavljanja pobedničkog rešenja buduće kongresne dvorane.

Predstavljajući izabrano rešenje, koje će biti nagrađeno sa 30.000 evra, Radojičić je istakao da Banjaluka dobija novi multifunkcionali kongresno-konferencijsko-koncertni centar i time još jedan simbol 21. veka. On je naglasio da će, izgradnjom ovog objekta, Banja Luka dobiti jedan od svojih budućih simbola, te da će, svojim arhitektonskim rešenjem, biti jedinstven i prepoznatljiv.

Prema njegovim rečima, nakon izbora idejnog rešenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo sa tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da je pobedničko rešenje izabrano u izuzeteno oštroj konkurenciji odličnih arhitektonskih rešenja.

-U pobedničkom radu, uz atraktivan vizuelni izgled, sadržaji su postavljeni po vertikali, a u samom vrhu objekta planirana je koncertna dvorana – rekao je Rašković.

Kako je pojasnio, tri su glavne namene ovog multifunkcionalnog objekta. Jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mesta, koja će uz prioritenu namenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim, sadržavaće pozorišnu salu do 700 mesta, prostor za filharmoniju i dopunski sadržaji poput ugostiteljstva.

 

Foto: Grad Banjaluka

Izgled nove miltifunkcionalne dvorane

Prvonagrađeno rešenje delo je arhitektonskog tima iz Beograda u sledećem sastavu: Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Po broju prijavljenih radova, ovo je najveći međunarodni konkurs u novijoj istoriji Banje Luke. Zbog velikog broja prijavljenih radova, pobednici su izabrani posle šest krugova odlučivanja, a samo žiriranje trajalo je više od dva meseca. Konkurs je raspisan u decembru prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!