SRBI ZAKLETI ANTIFAŠISTI: Obeležena 79 godišnjica od dizanja ustanka protiv fašizma u BiH

V. Mitrić

26. 07. 2020. u 20:40

POLAGANjEM cveća na Spomen-obeležju palim borcima narodnooslobodilačkog rata u Donjoj Trnovi, kod Ugljevika, u RS,održana je svečanost povodom 79 godina od dizanja ustanka protiv fašizma u BiH.

СРБИ ЗАКЛЕТИ АНТИФАШИСТИ: Обележена 79 годишњица од дизања устанка против фашизма у БиХ

Foto:

Predsednik SUBNOR Ugljevik, Ratko Đurković, rekao je da ove godine nije bilo organizovano obeležavanje zbog mera borbe portiv korona virusa.

- U kosturnici ovog spomen-parka iz Drugog svetskog rata počivaju sposmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR- kaže Đurković.

Đurković  naglašava  da “spomenik simbolizuje zajedničku borbu partizana iz Vojvodine, Srema i istočne Bosne, a žrtve čija su imena uklesana u kamenu uglavnom su bili ranjenici nad kojima je zločin učinila 13. SS Handžar divizija”.

Venac je položio i gradonačelnik Ugljevika, Vasilije Perić, koji je  da govoreći o borbi za slobodu  rekao da je „Donja Trnova simbol te borbe”.

Foto:

- Ovde je rođen srpski pjesnik i guslar Filip Višnjić koji je pesmama opevao borbu srpskog naroda za slobodu od Turaka, kao i Prvog srpskog ustanka. Meštani ovog kraja bili su na strani pravde i Srbije tada u borbi protiv Austrougarske, a posebno 1941. godine su se iskazali  u borbi protiv fašizma – poručio je Perić. - u Donjoj Trnovi rođen heroj odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Vojske Republike Srpske Milan Jović koji je život dao za slobodu srpskog naroda.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Dalibor Stević prisustvovao je polaganju venaci istakao da je srpski narod bio jedan od najsnažnijih stubova Evrope u  borbi protiv fašizma.

-Veoma je bitno njegovati sećanja na antifašizam i prenositi mlađim generacijama, a  jasno da kažemo da je srpski narod od svih naroda bivše Jugoslavije ubedljivo dao najviše žrtava u toj borbi - rekao je Stević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili