IZBORNI ZAKON BiH SKINUT SA DNEVNOG REDA: Savet minstara BiH bez odluke o ključnom zakonu

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 05. 2024. u 05:00

NACRT zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH skinuti je sa dnevnog reda sednice Saveta ministara BiH, koja se juče održala u Sarajevu. Obrazloženje za skidanje pomenutog dokumenta jeste da sednici nisu prisustvovali pojedini ministri, poput dva ministra iz reda bošnjačkog naroda pa se nije moglo razgovarati o zakonu.

ИЗБОРНИ ЗАКОН БиХ СКИНУТ СА ДНЕВНОГ РЕДА: Савет минстара БиХ без одлуке о кључном закону

Sednica Saveta ministara BiH, Foto Savet ministara BiH

Tim potezom propao je još jedan pokušaj dogovora političara u BiH oko Izbornog zakona, i mogućnost da spreče da se izbori u oktobru održavaju po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje.

Protiv nametnutog Izbornog zakona je Republika Srpska, koja je već usvojila Izborni zakon RS i poručila da ukoliko ne bude usvojen Izborni zakon BiH koji će usvojiti političari BiH, izbori u Srpskoj će biti održani po zakonu koji je usvojen u Narodnoj skupštini Srpske.

Podrška nametnutom Izbornom zakonu BiH stiže od strane bošnjačkih političara.

Gde će biti Apelaciono veće?

SA sednice Saveta ministara BiH skinuta je i tačka usvajanje novog Nacrta zakona o sudu BiH, a koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. Tim zakonom treba da se uredi gde će biti sedište Apelacionog veća Suda BiH. Srpska traži da to bude Banjaluka, dok bošnjački političari žele da sedište bude u Sarajevu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je saopštila da će raspisati lokalne izbore sutra, 9. maja, odnosno 150 dana pre dana njihovog održavanja. Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BiH se održavaju prve nedelje u oktobru. Nakon što CIK raspiše izbore, počinju da teku izborni rokovi, ali ostaje pitanje kako će se održati izbori na području Srpske, jer nema usaglašenog Izbornog zakona BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!